Μπάιντεν – Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε χθες Τετάρτη συγκρατημένα αισιόδοξος για την πιθανότητα να περισωθεί η διεθνής συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στις πικρές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βιέννη ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και την Τεχεράνη.

Εχουν καταγράψει πρόοδο

«Δεν είναι ακόμη καιρός να εγκαταλείψουμε» τις συνομιλίες αυτές, που έχουν καταγράψει «πρόοδο», έστω κι αν «δεν είναι βέβαιο» πως θα φέρουν αποτελέσματα, είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στον Λευκό Οίκο.

Διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει «ταυτόσημη» άποψη με τα άλλα κράτη-συμβαλλόμενα μέρη στη συμφωνία, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), που είχε υπογραφτεί το 2015 με το Ιράν (Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία).

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από τη συμφωνία τρία χρόνια αργότερα.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε όταν ο Τζο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος, προσέφερε στην Τεχεράνη σταδιακή άρση των ασφυκτικών διεθνών οικονομικών κυρώσεων, με αντάλλαγμα τη δραστική μείωση των δραστηριοτήτων και των φιλοδοξιών της στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας, που τέθηκαν υπό στενή παρακολούθηση του ΟΗΕ.

Ομως μετά τη μονομερή αποχώρηση της Ουάσιγκτον, την επανεπιβολή και τη διεύρυνση των αμερικανικών κυρώσεων, η Τεχεράνη άρχισε να αθετεί προοδευτικά τις δεσμεύσεις της.

Ξανάρχισαν οι συνομιλίες

Τον Νοέμβριο ξανάρχισαν οι συνομιλίες στη Βιέννη με σκοπό η Ουάσιγκτον να επανενταχθεί στο ΚΟΣΔ και η Τεχεράνη να επανέλθει στην πλήρη τήρησή του.

Αν και η αρχή ήταν δύσκολη, πνέει εδώ και μερικές εβδομάδες άνεμος αισιοδοξίας στην πρωτεύουσα της Αυστρίας.

Η Ρωσία εξέφρασε την «αισιοδοξία» της την Παρασκευή για το ζήτημα, ενώ ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ έκρινε πως είναι «εφικτό» να επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος «τις επόμενες εβδομάδες».

Η Τεχεράνη εξήρε από την πλευρά της τη διαφαινόμενη βούληση όλων των πλευρών να καταλήξουν σε «αξιόπιστη και σταθερή» συμφωνία.

Ο ιρανός πρόεδρος βρισκόταν χθες στη Μόσχα για συνομιλίες με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Αυτός ο τελευταίος χαιρέτισε τη «στενή συνεργασία» των δύο χωρών στη διεθνή σκηνή.

Πηγή: ΑΠΕ