Διάλογος με την Τουρκία μόνο αν σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο – Συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Κύπριο ομόλογό του

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να θέτει καθαρά στους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς και σε διεθνή φόρα την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις του με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα, στην πρώτη του Ιωάννη Κασουλίδη διμερή επίσκεψη στο εξωτερικό, ύστερα από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Θέτει σε αμφισβήτηση κεκτημένα δεκαετιών

«Η Τουρκία συνεχίζει δυστυχώς τις προκλητικές ενέργειές της παραβιάζοντας την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας και προσέθεσε πως ένα από τα πιο πρόσφατα δείγματα γραφής ήταν η εκ νέου παρενόχληση ερευνητικού σκάφους που εκτελούσε νόμιμες έρευνες.

«Οι ενέργειες αυτές δυστυχώς συνδυάζονται με έξαρση της επιθετικής ρητορικής, η οποία στρέφεται και κατά συγκεκριμένων προσώπων, ρητορική, η οποία θέτει σε αμφισβήτηση κεκτημένα δεκαετιών» σημείωσε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πρόθεση της Ελλάδας «για ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο στα θεσμοθετημένα πλαίσια με την Τουρκία, με βασική προϋπόθεση πάντα τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Από το μπαλκόνι

Αναφερόμενος στην άφιξη των πρώτων γαλλικών αεροσκαφών Rafale στη χώρα μας, την οποία παρακολούθησε από το μπαλκόνι του υπουργείου Εξωτερικών μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε τη σημερινή «ημέρα ιδιαίτερης σημασίας» για την Ελλάδα και επισήμανε:

«Αυτά τα εξαιρετικά σύγχρονα αεροσκάφη θα συνεισφέρουν ουσιαστικά στην προστασία και άμυνα του ελληνισμού. Παράλληλα, σηματοδοτούν τους ισχυρούς δεσμούς, αλλά και την στρατηγική σχέση της Ελλάδας με την Γαλλία».

Ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε τον Κύπριο ομόλογό του ότι «η κυβέρνηση της Ελλάδας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και εγώ προσωπικά, συνεχίζουμε την αμέριστη στήριξη μας για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Μιας λύσης που θα βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα είναι απολύτως συμβατή με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία».