Ευρωκοινοβούλιο – Σήμερα η εκλογή νέου προέδρου

Σήμερα Τρίτη πραγματοποιείται η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο.

Αχίλλειος πτέρνα

Μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων, «φαβορί» θεωρείται η 43χρονη Μαλτέζα ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και πρώτη αντιπρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μετσόλα. Η Ρ. Μετσόλα εκλέγεται ευρωβουλευτής από το 2013.

Ωστόσο, δε θεωρείται δεδομένο ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει όλες τις ψήφους από τις τρεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθερους). «Αχίλλειος πτέρνα» της Μετσόλα θεωρείται η μη ξεκάθαρη θέση της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και ιδιαίτερα η γνωστή αντίθεσή της στην άμβλωση, κάτι το οποίο δεν μπορούν να παραβλέψουν κάποιοι κεντρώοι και αριστεροί ευρωβουλευτές.

Βασικη αντίπαλος

Βασική αντίπαλος για την κούρσα της Μετσόλα στην προεδρία του ΕΚ, θεωρείται η υποψήφια των Πρασίνων, η Σουηδή ευρωβουλευτής, ‘Αλις Μπαχ Κούνκε, πρώην υπουργός πολιτισμού, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και πρώην τηλεοπτικό πρόσωπο στη χώρα της.

Υποψήφια για την προεδρία του ΕΚ, είναι ακόμα μία γυναίκα, από το κόμμα της Αριστεράς (GUE), η Ισπανίδα Σίρα Ρέγκο. Ο τέταρτος υποψήφιος έρχεται από το κόμμα των Συντηρητικών (ECR), ο Πολωνός, Κόσμα Ζλοτόβσκι.