Βρετανία – Χωρίς τέλος οι αποκαλύψεις για τα κορονοπάρτι – «Επιστρατεύονται» υπουργοί για να «σώσουν» τον Μπόρις Τζόνσον

«Κοιτάξτε. Ο ισχυρισμός ότι είπε ψέματα είναι ανοησία». Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Ντόμινικ Ράαμπ επιστρατεύθηκε για να απαντήσει στις νέες κατηγορίες που διατύπωσε ο Ντόμινικ Κάμινγκς,  πρώην σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος κατηγόρησε τον βρετανό πρωθυπουργό ότι είπε ψέματα στην Βουλή των Κοινοτήτων ισχυριζόμενος ότι νόμιζε ότι το πάρτι, ένα από τα πάρτι, στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown ήταν μία «συνάντηση εργασίας» και ότι τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που ίσχυαν για τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς, δεν παραβιάσθηκαν.

Όταν ερωτήθηκε αν η πρωθυπουργία Τζόνσον θα θεωρείται τελειωμένη αν αποδειχθεί ότι είπε ψέματα στο Κοινοβούλιο, ο Ντόμινικ Ράαμπ επέμεινε στο Times Radio ότι ο ισχυρισμός ότι είπε ψέματα είναι ανοησία. «Εκανε σαφές στην Βουλή των Κοινοτήτων, απάντησε σε ερωτήσεις επ’ αυτού, ότι νόμιζε ότι επρόκειτο για συνάντηση εργασίας».

Η Ντάουνινγκ Στριτ έχει στήσει σχέδιο διάσωσης του Μπόρις Τζόνσον και αρνείται τις αποκαλύψεις του Ντόμινικ Κάμινγκς. Ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του βρετανού πρωθυπουργού Μάρτιν Ρέινολντς, ο οποίος έστειλε την πρόσκληση «φέρτε τα ποτά σας» για το πάρτι, ερευνάται από την υψηλόβαθμη δημόσια λειτουργό Σου Γκρέι.

Όμως, στους βουλευτές που επικρίνουν τον ηγέτη των Τόρις προστέθηκαν δύο υπουργοί της κυβέρνησής του, επίσης ανήσυχοι για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα σκάνδαλα στις εκλογικές τους περιφέρειες, που προειδοποίησαν για «σοβαρή βλάβη» στην δημόσια εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Επιστημών Τζορτζ Φρίμαν δήλωσε «σοκαρισμένος και εμβρόντητος» από τις αποκαλύψεις και έθεσε το ερώτημα για ποιον λόγο το πολιτικό προσωπικό είχε την πολυτέλεια να απολαμβάνει τέτοιες κοινωνικές συγκεντρώσεις την ώρα που οι πολίτες της περιφέρειάς του «έβλεπαν τους αγαπημένους τους να πεθαίνουν μόνοι», σύμφωνα με τους Times. Αντίστοιχα, η υπουργός Υγείας Μαρία Κόλφιλντ επέμεινε ότι, ανεξάρτητα αν παραβιάσθηκαν «τεχνικά» τα περιοριστικά μέτρα, το πνεύμα των κανόνων όντως παραβιάσθηκε.

«Θα ζητήσω μέτρα κατά οποιουδήποτε βρεθεί να έχει παραβιάσει τους κανόνες», έγραψε στην ιστοσελίδα της η υπουργός Υγείας Μαρία Κόλφιλντ. «Είναι σαφές ότι υπήρχε μία κουλτούρα στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπου ακόμη και αν οι κανόνες δεν παραβιάσθηκαν τεχνικά, το πνεύμα των κανόνων όντως παραβιάσθηκε και αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο».