Πολωνία – Περιμένουν πλημμυρίδα κρουσμάτων – Χαμηλός ο εμβολιασμός του πληθυσμού

Η Πολωνία βιώνει ένα πέμπτο κύμα λοιμώξεων εξαιτίας της Covid-19, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, προειδοποιώντας ότι η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον ενδέχεται να εκτοξεύσει τους αριθμούς κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα που δεν έχει καταγράψει η χώρα από την έναρξη της πανδημίας.

Μικρή ανάπαυλα

Ενώ ο αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων έχει μειωθεί από τις αρχές Δεκεμβρίου, η χώρα είχε μια μικρή ανάπαυλα από το τέταρτο κύμα, αναφέροντας τακτικά πάνω από 10.000 νέες μολύνσεις την ημέρα εν μέσω του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού και της απροθυμίας των πολιτών να τηρούν τους κανονισμούς.

«Προβλέπουμε ότι η κορύφωση των μολύνσεων θα γίνει στα μέσα Φεβρουαρίου και αυτή η κορύφωση είναι περίπου 60.000 κρούσματα την ημέρα», είπε ο Άνταμ Νιεντζιέλσκι σε συνέντευξη Τύπου.

Τα περισσότερα κρούσματα

Ο υψηλότερος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων που αναφέρθηκαν από την έναρξη της πανδημίας ήταν 35.251 την 1η Απριλίου 2021. Ο Νιεντζιέλσκι τόνισε ότι αναμένει τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Τρίτη θα αριθμούν περισσότερα από 20.000 ημερήσια κρούσματα.

Την Παρασκευή, τα 13 από τα 17 μέλη του Ιατρικού Συμβουλίου της Πολωνίας, το οποίο συμβουλεύει τον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19, παραιτήθηκαν καταδικάζοντας την έλλειψη επιστημονικής επιρροής στη χάραξη πολιτικής.

Διχογνωμία

«Η ανακολουθία μεταξύ του επιστημονικού και ιατρικού σκεπτικού και της (σ.σ. κυβερνητικής) πρακτικής είναι έκδηλη ιδίως όσον αφορά τις πολύ περιορισμένες προσπάθειες που έγιναν για την αντιμετώπιση του κύματος το φθινόπωρο και κατόπιν της απειλής της παραλλαγής Όμικρον, παρά τον τεράστιο αριθμό θανάτων που αναμένονταν», ανέφεραν τα 13 παραιτηθέντα μέλη του Συμβουλίου στην ανακοίνωση που απέστειλαν στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Πάνω από 4,3 εκατ. κρούσματα

Η χώρα των περίπου 38 εκατομμυρίων κατοίκων έχει αναφέρει μέχρι στιγμής 4.323.482 κρούσματα κορονοϊού και 102.309 θανάτους. Μολονότι η θνησιμότητα από τον νέο κορονοϊό στην Πολωνία είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο, η κυβέρνηση θέσπισε πολύ πιο περιορισμένα μέτρα, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να αναχαιτίσει τη διασπορά του.

Χαμηλός εμβολιασμός

Στην Πολωνία έχει εμβολιαστεί μόνο το 56,4% του πληθυσμού, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η καχυποψία απέναντι στα εμβόλια είναι διαδεδομένη, ιδίως στις συντηρητικές, αγροτικές περιοχές, την εκλογική βάση της κυβέρνησης.