Κοροναϊός – Η Αυστρία άνοιξε το δρόμο του υποχρεωτικού εμβολιασμού – Τι θα κάνει η Ελλάδα

Σε ισχύ τίθεται από αύριο η διάταξη που θέλει την επιβολή προστίμου μηνιαίου ύψους 100 ευρώ για κάθε ανεμβολίαστο ηλικίας άνω των 60 ετών. Όπως είχε διαβεβαιώσει τις προηγούμενες ημέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Υγείας η διάταξη θα εφαρμοστεί κανονικά και δεν πρόκειται να δοθεί παράταση μετά την αποψινή εκπνοή της προθεσμίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αυτής της ηλικιακής κατηγορίας.

Πάντως οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης μέχρι στιγμής είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας σε άλλες κατηγορίες πέραν των όσων ήδη ισχύουν καθώς το πρόβλημα της θνητότητας εντοπίζεται κυρίως σε ευπαθείς ομάδες. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η Αυστρία λόγω χαμηλού ποσοστού των εμβολιασμών προχώρησε στην υποχρεωτικότητα του εμβολίου στον ενήλικο πληθυσμό με την επιβολή εξόντωτικών προστίμων.

«Το πρόστιμο θα επιβληθεί»

Από αύριο Δευτέρα ξεκινάει η διαδικασία των τελικών διασταυρώσεων μεταξύ ΓΓΠΣ, ΗΔΙΚΑ και ΑΑΔΕ των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ των ανεμβολιαστων πολιτών άνω των 60 ετών, ώστε να συνταχθεί ο οριστικός κατάλογος και ως το τέλος του μήνα να γίνουν οι βεβαιώσεις προστίμων (50 ευρώ για τον Ιανουάριο -μισός μήνας- και 100 ευρώ από τον Φεβρουάριο).

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το 90% των άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν και ειδικότερα το ποσοστό αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, που είναι και η πιο ευπαθής, και εμβολιάστηκε χάρη στην υποχρεωτικότητα αυξήθηκε το τελευταίο διάστημα κατά σχεδόν 10 μονάδες.

Αναλυτικά 2.761.838 πολίτες άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού, ενώ οι νέοι εμβολιασμοί και τα νέα ραντεβού το τελευταίο δεκαπενθήμερο υπολογίζονται σε 217.000.

«Τους λίγους συμπολίτες μας άνω των 60 οι οποίοι ακόμα παραμένουν ανεμβολίαστοι, τους ενθαρρύνω και σήμερα: κάντε το βήμα» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χτεσινή επίσκεψή του στο κέντρο υγείας Μεγάρων.

Όπως υπογράμμισε «δεν είναι το ζήτημα του προστίμου – ναι, το πρόστιμο θα επιβληθεί, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Προστατεύστε τη ζωή σας, τη ζωή αυτών που αγαπάτε και καταλάβετε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και σώζει ζωές».

Αποκλείει την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού

«Τη Δευτέρα θα βεβαιωθούν πρόστιμα…»., αφού όπως είπε: «Υπάρχει η επιλογή να κάνεις το σωστό… Δεν είναι υποχρεωτικό το πρόστιμο. Εμβολιάζεσαι και δεν πληρώνεις πρόστιμο… Δε νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση…» είχε διαμηνύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στον Ant1.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης πέραν των όσων ισχύουν για συγκεκριμένες ομάδες όπως πχ υγειονομικοί και άνω των 60 ετών, απέκλεισε εκ νέου σε αυτή τη φάση την επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες πολιτών με ηλικιακά ή επαγγελματικά κριτήρια.