Κοροναϊός – Αυξάνονται οι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας – Τριπλάσια η διασπορά στους 18-39

«Η πανδημία του κοροναϊού  στην κοινότητα είναι όντως σε φάση ύφεσης, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι αξιόπιστος δείκτης. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν και τους σκληρούς δείκτες – διασωληνωμένων και θανάτων – που δυστυχώς αυξάνονται», επεσήμανε ο καθηγητής προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τούντας .

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανική στο ΑΠΕ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος επεσήμανε πως τα στοιχεία και τα μοντέλα δείχνουν σαφή και επιβεβαιωμένη φάση της ύφεσης της πανδημίας., εκτιμώντας ότι η καθοδική πορεία θα συνεχιστεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Μιλώντας αμφότεροι στην ΕΡΤ επεσήμαναν ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση.

Τα μοντέλα μάς δείχνουν ύφεση, ότι ο ένας μολύνει λιγότερο από έναν (0,72). Ωστόσο σημείωσε πως το αισιόδοξο αυτό σενάριο θα ισχύσει «στο βαθμό που τηρούνται τα μέτρα προστασίας – μάσκα, αποστάσεις –  με ταυτόχρονη διατήρηση υψηλού ρυθμού εμβολιασμού, γιατί όπως τόνισε “Το κλειδί είναι η ανοσία. Όχι μόνο η φυσική ανοσία μέσω της μεγάλης διασποράς και των μολύνσεων  στην κοινότητα, αλλά πρωτίστως μέσω του εμβολιασμού», είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση» υπογράμμισε. «Έχουμε έναν εχθρό που κυκλοφορεί στην παγκόσμια κοινότητα και υπάρχουν περιοχές του πλανήτη με πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως η Αφρική».

Η αποκλιμάκωση της πανδημίας στη χώρα οφείλεται σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη στον κόσμο που έδειξε υπευθυνότητα – ακύρωσε πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις τα Χριστούγεννα – ενώ ταυτόχρονα στη φάση της μεγάλης έξαρσης είχαμε πολύ μεγάλη διασπορά στις ηλικίες 18-39 ετών – θεωρούμε τριπλάσια από αυτή που καταγράφηκε– η οποία δημιούργησε μεγάλο ποσοστό φυσικής ανοσίας, που δυσχέρανε την κυκλοφορία του ιού.