Κίνημα Αλλαγής – Στη βιτρίνα η νέα γενιά

Το σύνθημα του Νίκου Ανδρουλάκη, που κατά μια ανάγνωση έφερε και την εκλογή του, ήταν η «αλλαγή γενιάς» – με άλλα λόγια, η προσπάθεια να φέρει στο προσκήνιο μια νέα γενιά στελεχών και τεχνοκρατών, πάνω στην οποία θα βασίσει την ανασύνταξη του κόμματος από εδώ και πέρα. Δεν πρόκειται για μια εύκολη διαδικασία, μάλλον το αντίθετο – καθώς οι νεαροί ενήλικοι και όσοι βρίσκονται κάτω των 45 φαίνεται πως έχουν απομακρυνθεί από την πολιτική, απογοητευμένοι από τα γεγονότα που συνέβησαν την τελευταία δωδεκαετία. Πολλοί εξ αυτών, ακόμα και αν ασχολούνται με τα κοινά, αποφεύγουν την κομματική ένταξη – ειδικά στον προοδευτικό χώρο, που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής σ’ αυτές τις ηλικίες. Η επιλογή του Ανδρουλάκη έχει σκοπό την επανενεργοποίηση αυτής της μερίδας των προοδευτικών ψηφοφόρων, οι οποίοι θέλουν να εκπροσωπούνται περισσότερο εντός και εκτός Βουλής.

Με νέους στο επιτελείο του

Ηδη το επιτελείο του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ απαρτίζεται από νεαρότερους σε ηλικία ανθρώπους, οι οποίοι αποτέλεσαν και προεκλογικά τα στηρίγματα του Ανδρουλάκη. Το δίδυμο του Παναγιώτη Βλάχου και του Βαγγέλη Τσόγκα, που διατηρούν τον συντονισμό της επικοινωνίας, αναμένεται να εμπλουτιστεί το επόμενο διάστημα από τον εκπρόσωπο Τύπου αλλά και καινούργια πρόσωπα στην επικοινωνιακή ομάδα. Σ’ αυτήν παραμένουν οι νεαρότεροι Βασίλης Πανάγου, Ειρήνη Κωστάκη και Μάρα Κουκουδάκη. Τόσο ο Ανδρέας Σπυρόπουλος όσο και ο Στέφανος Ξεκαλάκης, εκ των πιο παλιών και πιο στενών συνεργατών, αποτελούν στελέχη της νεότερης γενιάς, ενώ στον ευρύτερο κύκλο των υποστηρικτών του βρίσκονται νέα πρόσωπα από την Αυτοδιοίκηση, όπως ο Γιάννης Σμέρος και ο Δημήτρης Παπαγιάνναρος.

Στα πρόσωπα που στήριξαν τον Ανδρουλάκη από την πλευρά της Ανανεωτικής Αριστεράς βρίσκονται οι νεαροί Γιώργος Γιάνναρος, Μανώλης Βελεγράκης και Φωτεινή Αναστασίου, ενώ ως σύμβουλοι αναμένεται να λειτουργούν νεαρά πρόσωπα με πιο τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά, όπως ο Νίκος Βουδούρης και ο Θανάσης Κολιόπουλος επί των οικονομικών, αλλά και ο Γιώργος Καραμανώλης, στον οποίο θα στηριχτεί η ανασύσταση του ψηφιακού κόμματος, ώστε το ΠΑΣΟΚ να περάσει στη νέα εποχή. Παρότι δεν βρίσκεται στον πυρήνα του προέδρου του κόμματος, στη θέση του αναμένεται να μείνει μέχρι το συνέδριο και ο μέχρι σήμερα γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης – καθώς δεν διαφαίνεται διάθεση να ζητηθεί παραίτησή του.

Ενα βήμα πίσω οι παλιοί

Δεν είναι απαραίτητο όλα τα στελέχη που στήριξαν τον Ανδρουλάκη να βρουν στέγη στη Χαριλάου Τρικούπη – μιας και στόχος είναι και η ενεργοποίησή τους στον κομματικό μηχανισμό και στις σχετικές γραμματείες, ώστε να σηκώσουν στην πλάτη τους την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, αυτό θα κάνει το ΠΑΣΟΚ σε μεγάλο βαθμό ανανεωμένο ηλικιακά, καθώς η παλαιότερη γενιά κάνει ένα βήμα πίσω ώστε να δώσει χώρο στους νεότερους. Αυτό είναι και ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της νέας ηγεσίας, καθώς ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπιζαν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ, ανεξαρτήτως ονόματος, ήταν πως πρόκειται για ένα γερασμένο κόμμα που θα χάσει τη δύναμή του όταν πεθάνουν οι ψηφοφόροι του. Το έναυσμα για την επανενεργοποίηση της νέας γενιάς δόθηκε και από την καμπάνια για τον εμβολιασμό που πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες το κόμμα στο Διαδίκτυο, η οποία απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά στη νεολαία, επενδύοντας όχι στον φόβο, αλλά στην ανάγκη για ζωή – στα πρότυπα της αντίστοιχης γαλλικής.