ΚΙΝΑΛ – Η στρατηγική των δύο διεκδικητών της ηγεσίας – Ανδρουλάκης-Παπανδρέου επιδιώκουν δυνατή συμμετοχή και στο β’ γύρο

Η αναμενόμενη – όπως τη χαρακτήρισε το περιβάλλον Παπανδρέου – στήριξη του Ανδρέα Λοβέρδου στην υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη για το δεύτερο γύρο των εκλογών του Κινήματος Αλλαγής φέρνει ανακατατάξεις, αλλά και γκρίνια.

Βέβαια, η γκρίνια, ειδικότερα, δεν είναι άγνωστη κατάσταση για το χώρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ…

Ωστόσο, η μεγάλη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη στον πρώτο γύρο των εκλογών, από τη μία πλευρά, έφερε έναν αέρα ανανέωσης στο κόμμα και γενικότερα στο πολιτικό σκηνικό και, από την άλλη, προκάλεσε την αντίδραση του έτερου διεκδικητή της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, ο οποίος, ως πρώην πρωθυπουργός, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και γιος του ιδρυτή του, δεν έχει «χωνέψει» ακόμη το γεγονός ότι παρ’ ολίγον να μην περάσει καν στο δεύτερο γύρο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, ήδη από την επομένη των εσωκομματικών εκλογών της 5ης Δεκεμβρίου, ακολουθεί μία τακτική φθοράς του πολιτικού του αντιπάλου, κατ’ αρχήν, βάλλοντας κατά των θέσεών του και επισημαίνοντας ότι το νεαρό της ηλικίας δεν θα φέρει και την πολυπόθητη ανανέωση. Επιμένει, μάλιστα, λόγω και των πρωτοβουλιών που είχε πάρει στο παρελθόν (σ.σ. Διαύγεια, Open Gov κ.ά.) ότι την ανανέωση στην παράταξη μπορεί να τη φέρει ο ίδιος.

Παράλληλα, όμως, προχώρησε και σε πιο σκληρές επιθέσεις, υποστηρίζοντας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης διακατέχεται από «παλαιοκομματικές αντιλήψεις», ενώ επεσήμανε ότι αποτελεί μειονέκτημα για το κόμμα ο αρχηγός του να μην είναι βουλευτής.

«Fake news και ειρηνική νίκη» από τον Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πάντως, αρνήθηκε να «σηκώσει το γάντι» της αντιπαράθεσης, που έχει ρίξει από την πρώτη στιγμή ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Το ΠΑΣΟΚ και η παράταξή μας είναι πληγωμένη από ακραίες πολιτικές συμπεριφορές, τις οποίες τις πληρώσαμε», όπως είπε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Και τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν θα μπω σε αντιπαράθεση, δεν θα πω γιατί να μην ψηφίσουν τον Γιώργο Παπανδρέου. Θέλω μία ειρηνική νίκη, μια νίκη προοπτικής, για να κοιτάξουμε μπροστά και να μην επαναλάβουμε τα λάθη του χθες»

Σε ερώτηση που δέχθηκε για τα όσα του προσάπτει τις τελευταίες ημέρες ο πρώην πρωθυπουργός, ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε: «Απαντώ σε θέματα που έχουν να κάνουν είτε με ηθικά, είτε με πολιτικά ζητήματα».

Και προσέθεσε: «Τιμώ τον πρώην πρωθυπουργό, όπως όλους τους πρώην προέδρους του κόμματος και κυρίως την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά και την παρακαταθήκη που μας άφησε για ενότητα»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μάλιστα, χαρακτήρισε «αδιανόητα» όσα υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου για τον ίδιο, όταν είχε δηλώσει ότι ο κ. Ανδρουλάκης διακρίνεται για «παλαιοκομματικές αντιλήψεις».

«Αυτά τα πράγματα είναι αδιανόητα, έχουν απαντηθεί στο συνέδριο», τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Ανδρουλάκης – που είχε κάνει λόγο για «fake news» τις προηγούμενες ημέρες – επαναλαμβάνοντας: «Το 2013, εκλέχθηκα γραμματέας του ΠΑΣΟΚ με τη σημαία ότι αποκομματικοποιώ το κράτος και έβαλα ρήτρα στο Καταστατικό μας να μην είναι υποψήφιοι στην Κεντρική Επιτροπή όσοι μετείχαν στο υπουργικό σχήμα της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη».

«Η ανανέωση είναι θέμα πολιτικού ήθους και θέσεων»

Όσο για την… μπηχτή Παπανδρέου, που είπε ότι «η ανανέωση δεν είναι θέμα ηλικίας», υποννοώντας ουσιαστικά ότι δεν έχει θέσεις ο αντίπαλός του, ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι η ανανέωση είναι και ηλικιακή, αλλά «πάνω από όλα είναι πολιτικού ήθους, προγράμματος και θέσεων για την πατρίδα».

Και υπενθύμισε ότι ο ίδιος έχει εκλεγεί γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και, στη συνέχεια, δύο φορές ευρωβουλευτής αλλά, όπως τόνισε: «Ένα ρουσφέτι δεν έχω κάνει, δεν έχω κοστίσει στον ελληνικό λαό ούτε ένα ευρώ!».