Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Πως διαμορφώνεται το σκηνικό μετά τη στήριξη Λοβέρδου σε Ανδρουλάκη – Οι εφεδρείες του Παπανδρέου

Εν αρχή είναι η αριθμητική όταν πρόκειται για κάλπες εκλογών και από αυτό τον κανόνα δεν μπορεί να αποτελέσουν εξαίρεση οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο ΚΙΝΑΛ.

Δεξαμενή δεκάδων χιλιάδων ψήφων

Η σαφής και καθαρή δήλωση στήριξης του Ανδρέα Λοβέρδου στο Νίκο Ανδρουλάκη για το β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ ουσιαστικά δίνει διαδικαστικό χαρακτήρα στις κάλπες της 12ης Δεκεμβρίου καθώς καθιστά αδιαφιλονίκητο φαβορί τον κ. Ανδρουλάκη και ελαχιστοποιεί αν δεν μηδενίζει τις όποιες ελπίδες του Γιώργου Παπανδρέου για ανατροπή του αποτελέσματος της πρώτης Κυριακής.

Μπορεί ο Ανδρέας Λοβέρδος να δηλώνει ότι είναι προσωπική η ψήφος του στο Νίκο Ανδρουλάκη και πως ο ίδιος δεν μπορεί να καθοδηγήσει τις δεκάδες χιλιάδες των ψηφοφόρων του στις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου, ωστόσο είναι βέβαιο ότι με τη δήλωσή του ο κ. Λοβέρδος διευκολύνει την πρόσβαση του κ. Ανδρουλάκη σε μια δεξαμενή ψήφων που ξεπερνάει τους 69.000 ψηφοφόρους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ανδρουλάκης έχοντας λάβει πάνω από 97.000 ψήφους στον πρώτο γύρο έναντι 74.000 του κ. Παπανδρέου, διευκολύνεται στο να επιχειρήσει μια θεαματική διεύρυνση της διαφοράς των εννέα περίπου μονάδων (25.000 ψήφοι) και να καταγράψει όχι απλώς μια καθαρή νίκη αλλά έναν εκλογικό θρίαμβο.

Το κλειδί

Βέβαια το κλειδί που θα καθορίσει την τελική εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος της 12ης Δεκεμβρίου ανάμεσα στους δύο μονομάχους Νίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Παπανδρέου είναι κατά πόσο και σε ποιο βαθμό οι ψηφοφόροι του Ανδρέα Λοβέρδου θα πάνε αυτή την Κυριακή στις κάλπες.

Είναι δύσκολο να αντλήσει ψήφους απ’ αυτή τη δεξαμενή ο κ. Παπανδρέου αλλά δεν είναι και εύκολο να κερδίσει όλους αυτούς ο κ. Ανδρουλάκης. Πάντως από χτες καταγραφόταν κλίμα υπέρ του κ. Ανδρουλάκη σε υποστηρικτές του κ. Λοβέρδου, με το σκεπτικό ότι το μήνυμα της 5ης Δεκεμβρίου είναι η «ανανέωση».

Το ερωτηματικό είναι πόσοι από τους ψηφοφόρους του κ. Λοβέρδου στον πρώτο γύρο θα ακολουθήσουν την επιλογή του πρώην υπουργού και πόσοι θα επιλέξουν την αποχή. Πάντως τα στελέχη και οι βουλευτές που στήριξαν στον πρώτο γύρο τον κ. Λοβέρδο θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Για παράδειγμα η Νάντια Γιαννακοπούλου εκφράστηκε υπέρ του κ. Ανδρουλάκη και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν και άλλοι βουλευτές που στήριξαν στον πρώτο γύρο την υποψηφιότητα Λοβέρδου.