Η Ελλάδα χάνει έσοδα 5,3 δισ. ευρώ τον χρόνο από κλοπή ΦΠΑ! – Δεύτερη χειρότερη θέση μετά τη Ρουμανία στην ΕΕ

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και αποκαλυπτικά: Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη χειρότερη θέση στην Ευρώπη μετά τη Ρουμανία στην απώλεια εσόδων ΦΠΑ λόγω απάτης και φοροδιαφυγής.

Πάνω από το 25% των συνολικών εσόδων του ΦΠΑ αντί να καταλήγουν στα ταμεία του ελληνικού κράτους παραμένουν στις τσέπες των επιτήδειων επαγγελματιών και μικρομεσαίων που είτε δεν κόβουν αποδείξεις ενώ εισπράττουν τον ΦΠΑ από τους πελάτες τους είτε δεν τον αποδίδουν στο κράτος όπως οφείλουν. Το συνολικό ποσό της απώλειας σε ετήσια βάση ξεπερνάει τα 5,3 δισ. ευρώ και αντιλαμβάνεται κανείς ότι έστω και τα μισά να εισέπραττε το δημόσιο και σε γενναία μείωση των φορολογικών συντελεστών θα μπορούσε να προχωρήσει αλλά και σε κατάργηση αρκετών πρόσθετων επιβαρύνσεων όπως είναι για παράδειγμα το τέλος επιτηδεύματος. Την ίδια στιγμή σε ολόκληρη Ευρώπη κάθε δευτερόλεπτο που περνάει καταγράφονται απώλειες άνω των 4.000 ευρώ!

Η μελέτη της ΕΕ

Η μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε την περασμένη Πέμπτη στη δημοσιότητα είναι άκρως αποκαλυπτική και καταδεικνύει τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν όλα τα κράτη να περιορίσουν αισθητά τη φοροδιαφυγή τη στιγμή που οι περισσότερες συναλλαγές – αγοραπωλησίες γίνονται μέσω του τραπεζικού συστήματος και άρα θα μπορούσαν με το πάτημα ενός κουμπιού να εντοπιστούν οι παραβάτες. Ειδικά για την Ελλάδα το νέο σύστημα MyData που έχει τεθεί σε εφαρμογή, αλλά και η πλήρης διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα εκτιμάται ότι θα βοηθήσει σημαντικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την απώλεια εσόδων από ΦΠΑ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αφορά στοιχεία συναλλαγών του 2019, πριν ξεσπάσει δηλαδή ο κορωνοϊός. Τα δύο τελευταία χρόνια λόγω εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν αλλάξει τα δεδομένα με τις περισσότερες συναλλαγές να πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως και οι πληρωμές να γίνονται με κάρτες και εμβάσματα. Θα έχει ενδιαφέρον λοιπόν όταν βγει η νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα αφορά το 2021 να διαπιστώσει κανείς αν έχει μειωθεί το λεγόμενο «κενό ΦΠΑ» (Vat Gap) ή παραμένει το ίδιο.

Το 2019, τα κράτη μέλη της ΕΕ εκτιμάται ότι απώλεσαν 134 δισ. ευρώ από τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ). Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε απώλειες εσόδων λόγω απάτης και φοροδιαφυγής στον τομέα του ΦΠΑ, αποφυγής και πρακτικών βελτιστοποίησης του ΦΠΑ, χρεοκοπιών και πτωχεύσεων, καθώς και εσφαλμένων υπολογισμών και διοικητικών σφαλμάτων. Αν και ορισμένες απώλειες εσόδων είναι αδύνατο να αποφευχθούν, η αποφασιστική δράση και οι στοχευμένες απαντήσεις πολιτικής θα μπορούσαν κάνουν πραγματικά τη διαφορά, ιδίως όσον αφορά τη μη συμμόρφωση, όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Διαβάστε επίσης: Ένα βήμα από την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ για το χρέος – Στις Βρυξέλλες για το Eurogroup ο Σταϊκούρας