Μάχη για την εμβολιαστική κάλυψη μέχρι τα Χριστούγεννα – Έμφαση στην αναμνηστική δόση – Στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας

Σε αγώνα δρόμου βρίσκεται η κυβέρνηση με ορίζοντα μέχρι τα Χριστούγεννα προκειμένου να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Σε αυτό το πλαίσιο το ζήτημα της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι στο τραπέζι ενώ παράλληλα δρομολογείται η επίσπευση της αναμνηστικής δόσης από το εξάμηνο στο τετράμηνο.

Λεπτή ισορροπία

Σήμερα μάλιστα για τις δύο αυτές παραμέτρους υπήρξε ομοβροντία παρεμβάσεων από υπουργούς αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Πάντως για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αλλά και η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα ήταν περισσότερο συγκρατημένοι σε αντίθεση με τις δηλώσεις των κ.κ. Γεραπετρίτη, Οικονόμου και Βορίδη που άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό.

Για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες ηλικιακές ή/και επαγγελματικές κατηγορίες, ο κ. Πλεύρης μιλώντας στο MEGA τόνισε πως «υπάρχει μία λεπτή ισορροπία» στο θέμα της υποχρεωτικότητας.

«Κρίνουμε ότι η συγκεκριμένη κατηγορία (σ.σ. άνω των 60 ετών) δεν χωρίζεται σε επαγγελματικές ομάδες, γιατί έχουμε ως βασικό κριτήριο, από τα υπάρχοντα στοιχεία, πως είναι η ηλικιακή ομάδα που παράγει νοσηλείες, διασωληλώσεις στις ΜΕΘ, αλλά και θανάτους. Και θεωρούμε πως με την υποχρεωτικότητα αυτή καλύπτουμε σε μαγάλο βαθμό τις ανάγκες» είπε ο υπουργός Υγείας.

Έτοιμοι ανά πάσα στιγμή

Νωρίτερα πάντως σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ερωτηθείς σχετικά με το αν η κυβέρνηση εξετάζει το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού με δεδομένες τις σχετικές προτροπές της Κομισιόν αλλά και τα αντίστοιχα μέτρα σε Αυστρία και Γερμανία τόνισε:

«Η υποχρεωτικότητα είναι το έσχατο μέσο για να υπάρξει εμβολιαστική κάλυψη. Η κυβέρνηση πήρε αυτή την γενναία και υπεύθυνη απόφαση (σ.σ. για τοςυ άνω των 60 ετών) και υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα γι’ αυτή την απόφαση. Και παράλληλα συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα μέτρα που έχουμε λάβει. Συνεχίζεται η προσπάθεια, εδώ είμαστε τώρα και με αυτό τον τρόπο προχωρούμε. Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή ό,τι χρειάζεται να κάνουμε για την πανδημία να το κάνουμε».

Ο Μάκης Βορίδης ερωτηθείς για την πιθανότητα να προκύψει ανάγκη επιβολής υποχρεωτικότητας και σε άλλες ομάδες, απάντησε πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. «Πάντα σε αυτή τη δύσκολη διαχείριση τη δύσκολης ασθένειας θα υπάρχει μια τέτοια συζήτηση», συμπλήρωσε.

Ενώ ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε οτι παραμένει στο τραπέζι το θέμα της επέκτασης της υποχρωτικότητας του εμβολισμού ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και της μετάλλαξης Όμικρον.