Όμικρον – Κανένα από τα κρούσματα στη Μποτσουάνα δεν εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα

Υψηλόβαθμη υγειονομική αξιωματούχος της Μποτσουάνας δήλωσε την Τετάρτη πως οι 16 από τους 19 ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί στην παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού ήταν ασυμπτωματικοί, ενώ οι υπόλοιποι εμφάνισαν «πολύ ήπια» συμπτώματα.

Διαμαρτυρήθηκε επίσης πως είναι «άδικο» να επιβάλλονται ταξιδιωτικοί περιορισμοί και να αντιμετωπίζεται η χώρα της ως επίκεντρο της έξαρσης.

Η Πάμελα Σμιθ-Λόρενς, ασκούσα χρέη διευθύντριας υγείας στο υπουργείο Υγείας και Ευεξίας, δήλωσε στο Reuters πως οι περισσότεροι ασθενείς της Όμικρον ανέρρωσαν και είναι πλέον αρνητικοί.

Διαβάστε επίσης: Ο εμβολιασμός προστατεύει από την Όμικρον, λέει η δημιουργός του εμβολίου της Pfizer

Η Μποτσουάνα είχε ανακοινώσεις την Παρασκευή ότι ερευνά μεταλλάξεις σε τέσσερις θετικούς ξένους υπηκόους που βρίσκονταν στη χώρα σε διπλωματική αποστολή. Έκτοτε η χώρα ανέφερε άλλα 15 περιστατικά μόλυνσης με τη νέα παραλλαγή, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να ανέλθει στα 19.

Οι τέσσερις ξένοι υπήκοοι, ηλικίας από 30 έως 65 ετών, που είχαν φθάσει στην Μποτσουάνα στις 7 Νοεμβρίου, βρέθηκαν θετικοί στις 11 Νοεμβρίου και μια περαιτέρω έρευνα των δειγμάτων τους έδειξε νέες μεταλλάξεις στις 22 Νοεμβρίου, δήλωσε η Σμιθ-Λόρενς, η οποία πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ανέβασε τις πληροφορίες σε διεθνή βάση δεδομένων την ίδια ημέρα.

«Δυστυχώς… το δάχτυλο δείχνει τώρα την Μποτσουάνα, για να πουν ότι [η παραλλαγή] προήλθε από την Μποτσουάνα, ή ότι είναι μια παραλλαγή της Μποτσουάνας, το οποίο νομίζω πως είναι πολύ άδικο και αχρείαστο αυτή την ώρα» είπε.

Επισήμανε ακόμα πως 14 από τους 19 ανθρώπους που εντοπίστηκαν μέχρι τώρα με την παραλλαγή ήταν ξένοι υπήκοοι.

Αρνήθηκε να πει ποιες είναι οι εθνικότητες των ανθρώπων αυτών ή από πού είχαν έρθει.

Η αξιωματούχος είπε πως μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να πει πιο ξεκάθαρα αν η Όμικρον είναι πιο μολυσματική από τις προκατόχους της ή όχι.