Κοροναϊός – Τα νέα μέτρα και η επόμενη μέρα – Έξαρση της πανδημίας και Όμικρον φέρνουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Ευρώπη

Με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και αυτά που αναμένεται να συμπληρώσει την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, ξημερώνει μια νέα μέρα για τους ανεμβολίαστους και, μάλιστα, για μία ακόμη φορά.

Το «πρέσινγκ» στους συμπολίτες μας που αρνούνται ή διστάζουν να εμβολιαστούν εντείνεται, μετά και την εμφάνιση της νέας παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊού, για την οποία, παρότι οι πληροφορίες δεν είναι ακόμα επαρκείς, η ανησυχία σε όλο τον κόσμο είναι μεγάλη.

Την ίδια στιγμή, διχασμένη είναι η επιστημονική κοινότητα για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών, ενώ η αντιπολίτευση διαφωνεί με τον τρόπο που αποφάσισε να επιβάλει τον εμβολιασμό η κυβέρνηση – κυρίως, ως προς το οικονομικό κομμάτι – και παράλληλα, ορισμένοι θέτουν και ζήτημα συνταγματικότητας του μέτρου.

Τα νέα μέτρα και τα πρόστιμα

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα σε μη εμβολιασμένους πολίτες άνω των 60 ετών ετών, που δεν θα έχουν προχωρήσει στην πρώτη δόση εμβολιασμού μέχρι τις 16 Ιανουαρίου.

Το πρόστιμο θα επιβάλλεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ, μετά από σχετική διασταύρωση των στοιχείων και τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ειδικό ταμείο για τα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη σε ρυθμό καθημερινών ραντεβού για εμβόλιο για την 3η δόση.

«Πάμε καλύτερα, αλλά όχι όσο πρέπει και όχι όσο θέλουμε» ανέφερε, τονίζοντας πως εκείνοι που νοσηλεύονται είναι κυρίως άνω των 60 ετών.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, από τους 580.000 πολίτες άνω των 60 ετών ετών, τον Σεπτέμβριο έσπευσαν να εμβολιαστούν μόνο 60.000 πολίτες.

«Η σημασία του εμβολίου ενός 70αρη ισοδυναμεί με 34 εμβολιασμούς νεότερων από πλευράς δημόσιας υγείας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι με την απόφαση της υποχρεωτικότητας άνω των 60 ετών θα σωθούν ζωές.

Δύο δωρεάν self test στις γιορτές

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης δύο δωρεάν self test για όλους τους ενήλικες πολίτες την περίοδο των εορτών, ένα πριν τα Χριστούγεννα και ένα πριν την Πρωτοχρονιά.

«Στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διατεθεί δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα.

Η ίδια ακριβώς «άσκηση» θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου, «ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στη διάρκεια των γιορτών. Γιατί είναι σημαντικό όλοι να ελεγχόμαστε κατά τις συναθροίσεις των ημερών», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Πώς θα πληρώνουν τα πρόστιμα οι ανεμβολίαστοι άνω των 60