Πρέσβης ΗΑΕ – Η οικονομική βοήθεια στην Τουρκία δεν επηρεάζει τις σχέσεις των ΗΑΕ με την Ελλάδα

Τη στρατηγική εταιρική σχέση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με την Ελλάδα και τη βούληση της χώρας του για συνέχιση της καλής διμερούς συνεργασίας, επαναβεβαίωσε σήμερα ο πρέσβης Σουλεϊμάν Χάμεντ Αλμαζρούι.

Σε συνέντευξή του σε Έλληνες δημοσιογράφους, την οποία, όπως είπε, θέλησε να κάνει για την ενημέρωση των Ελλήνων και προς αποφυγή παρεξηγήσεων μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρίγκιπα-διαδόχου των ΗΑΕ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν στην Τουρκία, ο πρεσβευτής των ΗΑΕ στην Ελλάδα διαβεβαίωσε ότι οι ελληνοεμιρατινές σχέσεις παραμένουν ισχυρές, ή ίσως ισχυρότερες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σουλεϊμάν Αλμαζρούι διαμήνυσε πως οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με την Τουρκία δεν επηρεάζουν τις ελληνοεμιρατινές σχέσεις.

Περαιτέρω, ανέδειξε πως η Ελλάδα είναι ισχυρός σύμμαχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και υπογράμμισε την αποφασιστικότητα να συνεχίσουν τις ειδικές σχέσεις. Ειδικότερα, τόνισε χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα είναι μία από τις 10 χώρες με τις οποίες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν στρατηγική συνεργασία.

Αποτυπώνοντας τη βούληση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τις σχέσεις τους με την Ελλάδα, είπε πως τώρα «εστιάζουμε, όχι μόνο στις πολιτικές και αμυντικές σχέσεις, αλλά επίσης στις οικονομικές».

Ανακοίνωσε πως την επόμενη χρονιά τα Εμιράτα έχουν προσκληθεί να είναι τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό βήμα για τη χώρα του, καθώς θα είναι το πρώτο αραβικό κράτος που θα τιμάται στην ΔΕΘ και εκτίμησε πως θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να έρθουν κοντά οι οικονομίες των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στη στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα, ο Εμιρατινός πρέσβης είπε πως η συνεργασία των δύο χωρών είναι πολύ ισχυρή και αναφέρθηκε στην πρόσφατη διακλαδική άσκηση «Μέδουσα-11» στην Κρήτη, στην οποία συμμετείχαν τα ΗΑΕ. Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε την εδραία βούληση των ΗΑΕ να συνεχίσουν τη στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα και να συμμετάσχουν και σε άλλες στρατιωτικές ασκήσεις.

Σε ό,τι αφορά στην πολιτική συνεργασία, ανέφερε πως Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμβαδίζουν από κοινού. Σχετικά με την οικονομική συνεργασία, αφού σημείωσε πως τα ΗΑΕ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αραβική οικονομία και η τρίτη στη Μέση Ανατολή, εκτίμησε πως η Ελλάδα έχει πολλά να ωφεληθεί από τη συνεργασία με τη χώρα του.