Παραλλαγή Όμικρον – «Ίσως είναι αυτό που φοβόμασταν» λέει κορυφαίος ιολόγος

Η παραλλαγή Όμικρον έχει ανησυχήσει ολόκληρο τον πλανήτη αφού οι επιστήμονες χρειάζονται ακόμα χρόνο για να βγάλουν τα τελικά συμπεράσματά τους για την μεταδοτικότητά της, το πόσο παθογόνα είναι και αν τα εμβόλια την καλύπτουν.

«Μπορεί να είναι η παραλλαγή που φοβόμασταν», δηλώνει στην «Καθημερινή» ο Πίτερ Πιοτ, επιστημονικός σύμβουλος της προέδρου της Κομισιόν για τη διαχείριση της πανδημίας του κοροναϊού. «Θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες για να σιγουρευτούμε».

Χρειάζεται προληπτική δράση

Ο δρ Πιοτ τονίζει τη σημασία της προληπτικής δράσης: «Προτιμώ να κατηγορηθούμε ότι υπερβάλαμε παρά ότι αργήσαμε να αντιδράσουμε», σημειώνει. «Αν η παραλλαγή όντως δεν ανταποκρίνεται στα εμβόλια, τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα», προειδοποιεί ο κορυφαίος ιολόγος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, αν επιβεβαιωθεί το αρνητικό αυτό σενάριο, θα χρειαστούν τρεις μήνες για να είναι έτοιμα τα εμβόλια δεύτερης γενιάς που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν την B.1.1.529. «Μετά όμως υπάρχει και το ζήτημα της αναγκαίας κλιμάκωσης της παραγωγής», καταλήγει. Προς το παρόν, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος με την αποφυγή της διασποράς του νέου στελέχους.

Ποια μέτρα ισχύουν στην Ελλάδα

Για την Ελλάδα, η είσοδος στη χώρα επισκεπτών από Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι επιτρέπεται μόνο με ειδική άδεια από τις κατά τόπους προξενικές αρχές και αρνητικό μοριακό έλεγχο (PCR). Κατά την είσοδο στη χώρα γίνεται και rapid test, ενώ επιβάλλεται καραντίνα 10 ημερών, η οποία λήγει κατόπιν νέου αρνητικού μοριακού ελέγχου.