Οικονόμου – Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της δίκαιας μετάβασης και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μίλησε για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης σε σχέση με την κλιματική αλλαγή που παραμένουν σε πρώτο πλάνο παρά τις προκλήσεις από την πανδημία και όχι μόνο.

Η κυβέρνηση προωθεί το σχέδιο της δίκαιης μετάβασης, όπως είπε, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην περιοχή της Κοζάνης, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τοπικούς φορείς με άξονα την απολιγνητοποίηση.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια από ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους, που θα ξεπεράσουν τα 7 δισ για να υλοποιηθεί αυτό το φιλόδοξο σχέδιο. Σε σχέση με την απολιγνιτοποίηση ανέφερε, πως είναι αναγκαία, καθώς τα αποθέματα λιγνίτη δεν είναι πολλά σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης, οι ρύποι που εκπέμπονται σημαίνει ότι η εν λόγω ενέργεια είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα, αλλά και ότι με την δίκαιη οικονομική ανάπτυξη θα μειωθεί η ανεργία και θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Στρατηγική η ενεργειακή συμμαχία με την Αίγυπτο

Στη συνέχεια μίλησε για την ενεργειακή συμμαχία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και τη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως είπε προβλέπεται η επέκταση και διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς εμπορίας  ενέργειας, της εξερεύνησης και εμπορίας φυσικού αερίου και της διασύνδεσης των δύο χωρών. Η στρατηγική αυτή συμμαχία θα συμβάλει στην ευημερία και την ασφάλεια της περιοχής της Μεσογείου.