Τουρκία – Ο Ερντογάν παγώνει τα εξοπλιστικά προγράμματα λόγω λιτότητας

Τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας συμπαρασύρει η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να επιβάλλει λιτότητα τύπου ΔΝΤ παγώντας εξοπλισμούς αλλά και δημόσιες επενδύσεις.

Θα κόστιζε 65% ακριβότερα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, 19 μήνες πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές, ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να κάνει παροχές που να αγγίζουν την τσέπη των πολιτών, οι οποίοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται συνεχώς και στο πλαίσιο αυτό προτίθεται να παγώσει για το 2022 και το 2023 μέρος των δημοσίων επενδύσεων και των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό αν η Άγκυρα αγόραζε σήμερα ένα μαχητικό F-16 ή ένα αεροπλανοφόρο θα της κόστιζε 65% ακριβότερα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021.

Με το τελευταίο κραχ της τουρκικής λίρας την περασμένη εβδομάδα που ξεπέρασε το 14% ο βασικός μισθός στην Τουρκία μειώθηκε στα 200 ευρώ. Μάλιστα οι εκτιμήσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης είναι ότι θα παγώσουν ακόμα και φαραωνικού τύπου έργα που είχε εξαγγείλει ο Τ. Ερντογάν όπως αυτό της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης και άλλα έργα υποδομής.

Καθυστερήσεις και αναβολές

Σε ότι αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις και αναβολές στη ναυπήγηση πλοίων, στις αγορές μαχητικών αεροσκαφών καθώς το κόστος για τον προϋπολογισμό εκτοξεύεται σε επίπεδα που κανένας δεν είχε προβλέψει.