Οι μέτοχοι της Roche αποφασίζουν την εξαγορά μεριδίου της Novartis με 20,7 δις. δολ

Την εξαγορά σχεδόν του ενός τρίτου των μετοχών με δικαιώματα ψήφου της Novartis έναντι 20,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποφάσισε η συντριπτική πλειοψηφία των μετόχων της Roche.

Η απόφαση της Roche προήλθε από σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση που συγκλήθηκε για να διευθετήσει ζητήματα που σχετίζονται με το σχέδιό της να αποσυνδέσει τις δύο φαρμακευτικές εταιρείες που εδρεύουν και οι δύο στη Βασιλεία, και οι οποίες συνδέονται μέσω επένδυσης για δύο δεκαετίες.

Οι μέτοχοι ενέκριναν τις ελεγμένες νόμιμες ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας στις 31 Οκτωβρίου 2021 με πλειοψηφία 100%, δήλωσε η Roche.

Υποστήριξαν επίσης το σχέδιο ακύρωσης των 53,3 εκατομμυρίων μετοχών που αγοράστηκαν, με πλειοψηφία 99,85%.

Ως εκ τούτου, οι απαιτήσεις του εταιρικού δικαίου για την επαναγορά έχουν ικανοποιηθεί, είπε η Roche. Το κλείσιμο της συναλλαγής επαναγοράς αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου 2021.

«Τα σημερινά ψηφίσματα της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης είναι προς το βέλτιστο οικονομικό και στρατηγικό συμφέρον της Roche», δήλωσε ο Πρόεδρος της Roche, Christoph Franz. «Ως αποτέλεσμα, θα είμαστε ακόμη καλύτερα σε θέση να συνεισφέρουμε στην υγεία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».

Η Novartis συμφώνησε νωρίτερα αυτό το μήνα να πουλήσει 53,3 εκατομμύρια ανώνυμες μετοχές της Roche προς 388,99 δολ. (356,93 ελβετικά φράγκα) ανά μετοχή, τιμή που αντικατοπτρίζει τον σταθμισμένο μέσο όρο των πιστοποιητικών μετοχών χωρίς δικαίωμα ψήφου της Roche κατά τις 20 ημέρες διαπραγμάτευσης έως τις 2 Νοεμβρίου.

Για την επαναγορά εγκρίθηκε από τους μετόχους μείωση κεφαλαίου με την ακύρωση των μετοχών που αγοράστηκαν και των ενδιάμεσων οικονομικών καταστάσεων που καταρτίστηκαν για τη συναλλαγή.

Η εμπλοκή της Novartis ξεκίνησε το 2001, όταν ο Ελβετός ακτιβιστής επενδυτής Martin Ebner, γνωστός για την ενορχήστρωση της συγχώνευσης που δημιούργησε τον τραπεζικό γίγαντα UBS, πρόσφερε το μερίδιό του της Roche στην ανταγωνίστρια φαρμακευτική της Βασιλείας απογοητευμένος από τις απορριφθείσες προτάσεις.

Ο πρόεδρος της Roche Christoph Franz δήλωσε νωρίτερα τον Νοέμβριο ότι η συμφωνία θα δώσει στην εταιρεία του μεγαλύτερη στρατηγική ευελιξία, καθώς η Roche θα μπορεί πλέον να κάνει σχέδια χωρίς να χρειάζεται την έγκριση της Novartis.