Κοροναϊός – Ο φόβος της παραλλαγής Όμικρον επαναφέρει τις εκκλήσεις για παγκόσμιο εμβολιασμό και πρόσθετα μέτρα

Ο «Τρίτος Κόσμος εκδικείται» ήταν ο πιο χαρακτηριστικός τίτλος για τις εξελίξεις που σημάδεψαν τη «μαύρη Παρασκευή», όπως την αποκάλεσαν τα ΜΜΕ, της 26ης Νοεμβρίου, λόγω της εμφάνισης της νέας παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊού, της επονομαζόμενης και ως «παραλλαγή Μποτσουάνα».

Μόνο που ο «καημένος» ο Τρίτος Κόσμος δεν εκδικείται κανέναν, απλά υποφέρει – όπως αιώνες τώρα – από πολλά δεινά και, αυτή τη φορά, εξαιτίας της ανισότητας στην κατανομή των εμβολίων κατά της πανδημίας.

Και να πει κανείς ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν είχε προειδοποιήσει! Δεκάδες φορές, ειδικά μάλιστα από όταν οι περισσότερες αναπτυγμένες χώρες – συμπεριλαμβανομένης της δικής μας – άρχισαν να μιλούν και να αποφασίζουν για τη χορήγηση και τρίτης δόσης εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού, την ώρα που φτωχές χώρες, κυρίως στην Αφρική, αλλά και αλλού, δεν είχαν τα απαραίτητα για να χορηγήσουν στους πληθυσμούς τους ούτε την πρώτη δόση…

Όσοι έσπευσαν, πάντως, να θεωρήσουν τις εκκλήσεις του ΠΟΥ ως δείγμα ανθρωπισμού, καλό θα ήταν να θυμηθούν τις εκτιμήσεις και προειδοποιήσεις των ειδικών ανά τον πλανήτη, που έλεγαν το εξής απλό και αυτονόητο: αν δεν εμβολιαστούν, σε ένα υψηλό ποσοστό, οι λαοί όλων ή έστω των περισσότερων χωρών του κόσμου, τίποτα δεν θα σταθεί ικανό να ανακόψει την καταστροφική πορεία της πανδημίας – όπως προκύπτει, από τις εξελίξεις, άλλωστε, ούτε καν τα εμβόλια.

Κι ας μιλάμε στην Ελλάδα και αλλού για την «περίφημη» πανδημία των ανεμβολίαστων. Φυσικά, τα εμβόλια είναι το βασικό μας όπλο απέναντι στον κοροναϊό και δεν χωρά αμφιβολία πως οι περισσότεροι βαριά νοσούντες είναι ανεμβολίαστοι. Ωστόσο, με δεδομένο ότι και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό και μπορεί να νοσήσουν από τον ιό, ουδείς δικαιούται να νιώθει απολύτως ασφαλής, μόνο και μόνο επειδή εμβολιάστηκε.

Όλο και περισσότεροι ειδικοί, εξάλλου, τονίζουν τον τελευταίο καιρό πως εφησυχάσαμε λόγω εμβολιασμού και παραμελήσαμε τα μέτρα προστασίας. Παραδείγματος χάριν, πετάξαμε τις μάσκες, ακόμη κι αν μπούμε σε έναν πολυσύχναστο εσωτερικό χώρο, επειδή ζητούν εργαστηριακά τεστ από τους ανεμβολίαστους. Με το να έχει βγει αρνητικό ένα τεστ πριν από 48 (rapid) και ακόμη περισσότερο πριν από 72 (PCR) ώρες, όμως, ποιος μπορεί να εξασφαλίσει ότι ο άνθρωπος που υπεβλήθη στο τεστ δεν κόλλησε στη συνέχεια; Για να μην μιλήσουμε για τα μέσα μαζικής μεταφοράς…

Παυλάκης: «Όταν κοπανάμε συνέχεια ότι αυτή η επιδημία είναι των ανεμβολίαστων…»

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού εδώ και μερικές εβδομάδες έχει τρομάξει κυβέρνηση και ειδικούς. Σοβαρά μέτρα, που θα περιορίσουν τις επαφές των ανθρώπων, όπως να κλείσουν τα μπαρ και να σταματήσουν οι συναντήσεις, πρότεινε ο γιατρός-ερευνητής Γιώργος Παυλάκης.

Όπως είπε, οι εμβολιασμοί από μόνοι τους δεν αρκούν για να ανασχεθεί το πανδημικό κύμα, ενώ τόνισε πως αν ο ιός αφεθεί να αλωνίζει, θα έρθει «τσουνάμι» και η Ελλάδα θα έχει 100 θανάτους την ημέρα.

«Κοιτάξτε την καμπύλη των μολύνσεων και των θανάτων, θα δείτε ότι βρισκόμαστε στο τσουνάμι αυτή τη στιγμή, με ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα. Είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα, μπορεί να καταλύσει και το κραταιό σύστημα υγείας της Γερμανίας», προειδοποίησε.

Ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι είναι αδήριτη πραγματικότητα πως το κύμα αυτό συντηρείται και από τους εμβολιασμένους και από τους ανεμβολίαστους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το Δέλτα δεν χαμπαριάζει από εμβολιασμό».

«Όταν κοπανάμε συνέχεια ότι αυτή η επιδημία είναι των ανεμβολίαστων, αυτό είναι σφάλμα και καταντάει ψέμα. Οδηγεί σε αποπροσανατολισμό», υπογράμμισε ο γιατρός-ερευνητής.