Παπαευαγγέλου – Θα χρειαστούν εβδομάδες για να δούμε μείωση των θανάτων – Στο 88% η πληρότητα στις ΜΕΘ

Η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών με θέμα το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κοροναϊό, την εξέλιξη της πανδημίας, τις μεταλλάξεις, την προοπτική των εμβολίων, την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη, πραγματοποιήθηκε όπως κάθε Πέμπτη από το υπουργείο Υγείας.

Αρχικά η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι η πανδημία παρουσιάζει μία σταθεροποίηση αλλά σε υψηλά επίπεδα.

Τα ενεργά κρούσματα αγγίζουν τις 54,000 ενώ οι θάνατοι είναι στο υψηλότερο σημείο. Η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχίσει να είναι αυξημένη για τις επόμενες εβδομάδες και θα πάρει καιρό να δούμε μείωση στους θανάτους.

Υψηλή θνητότητα έχουμε στις περιοχές με υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων ηλικιωμένων.

Στην επικράτεια η πληρότητα σε ΜΕΘ είναι 88% με την προσθήκη νέων κλινών.

Η εμβολιαστική κάλυψη έχει αυξηθεί μόλις 4% σε περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και αφορά κυρίως σε άτομα κάτω των 60 ετών.

Σημαντική είναι η εμβολιαστική κάλυψη των νεότερων συμπολιτών μας, είπε η κ. Παπαευαγγέλου καθώς έτσι συμβάλουν στη μείωση της διάδοσης αλλά και της δικής τους προστασίας.

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε για τους συμπολίτες μας που φοβούνται να εμβολιαστούν ότι έχουν γίνει πάνω από 7 δις εμβολιασμών και πρόσθεσε ότι το εμβόλιο δεν είναι ούτε καινούριο ούτε πειραματικό.

Σε σχέση με τη χορήγηση της τρίτης δόσης, νέες μελέτες δείχνουν ότι μετά από τρεις μήνες τα επίπεδα ανοσίας είναι πολύ υψηλά.

Για τα Χριστούγεννα οι ειδικοί προτείνουν μέτρα αποστασιοποίηση και αύξηση εμβολιαστικής κάλυψης.

Τέλος η κ. Γκάγκα επεσήμανε για ακόμα μία φορά ότι οι εμβολιασμένοι πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικοί καθώς υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.