Ποιος μας έβαλε στο μνημόνιο; – Η αντιπαράθεση Μητσοτάκη και Τσίπρα για τη μεσαία τάξη

Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τη χώρα στα μνημόνια αποτέλεσε αφορμή για να συνεχιστεί η αντιπαράθεση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια και εκτός βουλής.

O πυρομανής και ο αρνητής

Ο πρωθυπουργός κατά την τριτολογία του απαντώντας στη δευτερολογία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Κύριε Τσίπρα, όταν μιλάτε για τα μνημόνια τα οποία αντιπαλεύατε, μου θυμίζετε την γνωστή ιστορία με τον πυρομανή ο οποίος φωνάζει την Πυροσβεστική. Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια.

»Εσείς καταστρέψατε τις προοπτικές της οικονομίας για τέσσερα χρόνια, παρέα με τον κ. Βαρουφάκη και όλα αυτά τα ωραία τα οποία κάνατε το πρώτο εξάμηνο του ’15. Και τη διαπραγμάτευση την υπερήφανη την οποία τόσο καλά θυμόμαστε.

»Καταλαβαίνω προσωπικά για εσάς και για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ, πόσο επώδυνη ήταν η κωλοτούμπα του Ιουλίου του 2015. Αυτό είναι δικό σας πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι το πλήρωσε η χώρα πολύ ακριβά και οι τράπεζες και η μεσαία τάξη, την οποία υπερφορολογήσατε για να χρηματοδοτήσετε το αχρείαστο τρίτο σας μνημόνιο.

»Αυτά για να σας θυμίζουμε κάθε φορά που θα μας λέτε με τόσο στόμφο πώς αγωνιστήκατε, δήθεν, να βγάλετε τη χώρα από τα μνημόνια, στα οποία τη βάλατε πιο βαθιά με τις τραγικές πολιτικές σας επιλογές» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα ακολούθησε τιτίβισμα από τον Αλέξη Τσίπρα καθώς δεν είχε δυνατότητα απάντησης εντός Βουλής λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης τόλμησε να πει στην τριτολογία του «εσείς μας βάλατε στα μνημόνια»! Αντίστοιχα, πιστεύει ότι η ακρίβεια δεν πλήττει τους πολίτες και ότι η πανδημία δεν του ξέφυγε. Μας κυβερνά ένας αρνητής της πραγματικότητας, της αλήθειας, της Ιστορίας».

Τσαρλατάνος και χρέος 100 δισ.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν και άλλες δηλώσεις και αντιδράσεις από στελέχη του όπως του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νάσου Ηλιόπουλου ο οποίος ανέφερε δηκτικά: «»Σας καλώ να γυρίσετε την πλάτη σε κάθε τσαρλατάνο» είχε πει ο ίδιος άνθρωπος που σήμερα κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα ότι έβαλε τη χώρα στα μνημόνια. Σκληρή αυτοκριτική από τον κ. Μητσοτάκη».

Ακολούθησε στη συνέχεια η απάντηση του κυβερνητικού εκπρόσωπου Γιάννη Οικονόμου στην ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα κατά την οποία εγκαλούσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το «τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο» που «χρέωσε την πατρίδα και τους πολίτες 100 δισ. ευρώ».