Θεοδωρίδου – Πότε αποκτάμε αντισώματα με την τρίτη δόση – Ποιες οι πιθανές παρενέργειες

Στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναφέρθηκαν στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα και στη χορήγηση της τρίτης δόσης.

Αρχικά η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μελέτη για τον εμβολιασμό που αποδεικνύει ότι ο κίνδυνος νόσησης ή θανάτου από κοροναϊό είναι κατά πολύ μεγαλύτερος για τους ανεμβολίαστους.

Σε σχέση με την τρίτη δόση ο κίνδυνος της νόσησης μειώνεται περαιτέρω. Ειδικότερα σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε, μόλις 6 άτομα σε 5.000 νόσησαν μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης.

«Πριν 48 ώρες ο FDA έδωσε την έγκριση για την τρίτη δόση στους ενήλικες και το CDC διατυπώνει ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών», ανέφερε.

Οι παρενέργειες παραμένουν οι ίδιες με την πρώτη και δεύτερη δόση και είναι εξαιρετικά σπάνιες και στη χορήγηση της τρίτης δόσης. Η κ. Θεοδωρίδου αναφερόμενη σε μελέτη, σημείωσε πως σοβαρές παρενέργειες εμφανίστηκαν 2 ανά εκατομμύριο.

«Αναφορικά με τη μεταδοτικότητα του ιού από τους εμβολιασμένους, γνωρίζουμε ότι ναι μεν μεταδίδουν αλλά λιγότερο», επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου.

Η ενίσχυση της ανοσίας με τη χορήγηση της τρίτης δόσης θα συμβάλει στον περιορισμό της διασποράς. Η αύξηση των αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση είναι γρήγορη, και επιτυγχάνεται μία με τρεις μέρες μετά τον εμβολιασμό.

Η διασπορά λόγω της μετάλλαξης Δέλτα αύξηση τη νόσηση σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες. Νόσος και εμβολιασμός προσφέρει την καλύτερη προστασία.

Τέλος η κ. Θεοδωρίδου συνέστησε εμβολιασμό τόσο για τη γρίπη όσο και για τον κοροναϊού, επισημαίνοντας ότι έχουμε δύσκολο χειμώνα μπροστά μας.