Κουτσούμπας – Το ΚΚΕ δεν συνθηκολογεί στο όνομα μιας δήθεν εθνικής συμφιλίωσης

Με στίχους του Γιάννη Ρίτσου «Εδώ σωπαίνουν τα πουλιά, σωπαίνουν κι οι καμπάνες, σωπαίνει κι ο πικρός ρωμιός μαζί με τους νεκρούς του» ξεκίνησε την ομιλία του στο ιστορικής μνήμης νησάκι Λαζαρέτο ο ΓΓ του ΚΚΕ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης κατά τα χρόνια της ιταλικής κατοχής και τον αποτρόπαιο θάνατο τους στη νησίδα Λαζαρέτο που αποτέλεσε κατά τα ενετικά χρόνια και λοιμοκαθαρτήριο του νησιού.

Επίσης έκανε λόγο για προσπάθειες «να ρίξουν το Λαζαρέτο στη λήθη ή, στην καλύτερη περίπτωση, να διαστρεβλώσουν και να αποδυναμώσουν το νόημά του, αλλά και να το κρατήσουν απρόσιτο στον λαό» και διαβεβαίωσε:

«Από αυτήν εδώ τη θέση, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, διακηρύσσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο: Δεν θα επιτρέψουμε να σβήσουν από τον χάρτη το Λαζαρέτο ως ιστορικό τόπο, ούτε να διαστρεβλώνουν την ιστορία του! Θα πράξουμε όλα όσα χρειάζονται, ώστε η ιερή αυτή νησίδα, όχι μόνο να μην γίνει βορά της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αλλά να αναδειχθεί, όπως της αξίζει, ως κορυφαίο -και φυσικά επισκέψιμο και όχι απρόσιτο όπως τώρα- μνημείο Αντίστασης κι Αγώνα του λαού της Κέρκυρας, της Επτανήσου, όλης της Ελλάδας ενάντια στην κοινωνική αδικία!»

Την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα πλαισίωσαν μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης ενώ το παρών στη σημερινή εκδήλωση έδωσε η δήμαρχος Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Μεταλληνός.

Τον ΓΓ του ΚΚΕ συνόδευσαν στο Λαζαρέτο πλήθος κόσμου που μεταφέρθηκε ακτοπλοϊκώς από την Κέρκυρα με πρωτοβουλία της Ν.Ε. του ΚΚΕ στο νησί.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παράδοση από τον κ. Κουτσούμπα του Διατάγματος που χαρακτήρισε «τιμημένο ταγματάρχη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος» τον Κερκυραίο αξιωματικό Αλέκο Τρίφτη, σε συγγενή του που βρίσκεται εν ζωή.