Από το ΠΑΣΟΚ στο ΚΙΝΑΛ – Οι διασπάσεις της τελευταίας δεκαετίας και οι πρωταγωνιστές της

Μεγάλη συζήτηση γίνεται μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ στο πλαίσιο της προεκλογικής κούρσας για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, για την μετονομασία του Κινήματος Αλλαγής ενώ δεν λείπουν στα παρασκήνια και οι μπηχτές ανάμεσα στα στρατόπεδα των υποψηφίων διεκδικητών για την ηγεσία για το ποιοι παρέμειναν στο ΠΑΣΟΚ στα δύσκολα ή το διέσπασαν.

Οι τρεις από τους έξι υποψηφίους είχαν διαγραφεί

Από το 2012, για την ακρίβεια από τα μέσα και τέλη του 2011 όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου ουσιαστικά παρέδωσε την εξουσία και στήριξε την κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ) υπό την πρωθυπουργία του Λουκά Παπαδήμου, το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε σε μια περιδίνιση ως απόρροια του γεγονότος ότι στις εκλογές του Μαΐου του 2012 το ΠΑΣΟΚ έπαψε πια να είναι το πάλαι ποτέ κόμμα εξουσίας, καθώς εκείνες οι εκλογές ανέδειξαν έναν νέο δικομματισμό με αντίπαλο πόλο της ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαδρομή του ΠΑΣΟΚ την τελευταία αυτή δεκαετία θα μπορούσε να είναι και ένα πολύ καλό μυθιστόρημα καθώς η αναζήτηση ταυτότητας, προσανατολισμού και διακριτού στίγματος στο νέο πολιτικό τοπίο που καθόρισε ο νέος δικομματισμός ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε μια ανάλογη αναζήτηση πολλά από τα στελέχη του που σήμερα διεκδικούν τα ηνία του ΚΙΝΑΛ.

Μάλιστα οι τρεις από τους έξι υποψηφίους προέδρου του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, οι κ.κ. Γιώργος Παπανδρέου, Χάρης Καστανίδης και Αντρέας Λοβέρδος, έχουν στο πρόσφατο παρελθόν βρεθεί προσωρινά ή για μεγαλύτερο διάστημα εκτός του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος (με τον οποίο οι κ.κ. Παπανδρέου και Λοβέρδος βρέθηκαν σε σύγκρουση και οδηγήθηκαν εκτός κόμματος) είναι και ίδιος εκτός ΚΙΝΑΛ μετά την κόντρα του με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά στις εκλογές του 2019.