Κοροναϊός – Συναγερμός για την εκτόξευση κρουσμάτων και εισαγωγών – Προσπάθεια να αυξηθούν οι εμβολιασμοί

Η επιστροφή στην κανονικότητα, ακόμη και στις «κόκκινες» περιοχές, ο χαμηλός ρυθμός των εμβολιασμών και ο χειμώνας που βρίσκεται προ των πυλών, έφεραν εκτόξευση των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, αλλά και αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Εξάλλου, οι ενισχυμένες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους, μαζί με την άρση των mini lockdowns, που συνοδεύτηκαν από αύξηση κρουσμάτων, έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία των ειδικών, οι οποίοι προειδοποιούν – το ίδιο έπραξε στις αρχές της εβδομάδας και ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας – για ένα δύσκολο χειμώνα.

Είναι ήδη γνωστό ότι οι επιστήμονες διαφωνούσαν με τη διεξαγωγή των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου, αλλά η επιμονή της κυβέρνησης τους οδήγησε, τελικά, στο να υποχωρήσουν, «επιβάλλοντας» ωστόσο το μέτρο της μάσκας για τους θεατές.

Οι «σκληροί δείκτες» της νόσου, πάντως, μαρτυρούν μια δυναμική άνοδο και σε εισαγωγές στα νοσοκομεία, της τάξεως του 30%.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας, το επικίνδυνο υποστέλεχος της Δέλτα, ΑΥ. 4.2, πέρασε τα σύνορα της χώρας μας, αφού εντοπίστηκαν ήδη 11 κρούσματα διάσπαρτα στην επικράτεια.

Πρόκειται για μία παραλλαγή, που προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι, στη Βρετανία, όπου εντοπίστηκε αρχικά, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι είναι κατά 10%-15% πιο μεταδοτική.

Το τέταρτο κύμα και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης

Βήμα – βήμα πορεύεται η κυβέρνηση στο μέτωπο της πανδημίας, καθώς η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών, αλλά και η στασιμότητα των εμβολιασμών, προκαλούν ανησυχία για τη συνέχεια.

Στόχος είναι να υπάρξουν σταδιακές παρεμβάσεις, ανάλογα με την πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας, με το βάρος εστιάζεται στη Βόρεια Ελλάδα (όπου είναι χαμηλότερα τα ποσοστά εμβολιασμού).

Παραμένει ως δεδομένο, ωστόσο, το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει νέους περιορισμούς στην οικονομική και κοινωνική ζωή των εμβολιασμένων, με το καθολικό lockdown να ανήκει στο παρελθόν. Ωστόσο, στο τραπέζι έχει ήδη «πέσει» η πρόταση για λήψη αυστηρότερων μέτρων για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ανάλογα πάντοτε με τον αριθμό των κρουσμάτων.

Πάντως, προβληματισμό προκαλεί το ότι οι εμβολιασμοί προχωράνε με ρυθμούς… «χελώνας», ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι λιγότεροι από 8.000 πολίτες κάνουν κάθε μέρα την πρώτη δόση.

Σε αυτή τη συγκυρία, το βάρος πέφτει στην εκστρατεία πειθούς – έτσι εξηγείται, άλλωστε, η έκτακτη επανεμφάνιση του καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση για την πανδημία.

Έμφαση δίνεται σε δύο μεγάλες ομάδες: στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, που κινδυνεύουν περισσότερο, αλλά και στους νέους κάτω των 25 ετών, που ανήκουν σε μία ηλικιακή ομάδα, η οποία εκτιμάται ότι είναι πιο εύκολο να πειστεί, αλλά προς το παρόν εξακολουθεί να καταγράφει χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η προσπάθεια για τη βελτίωση των ποσοστών εμβολιασμού σε περιοχές που βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο. Στο επίκεντρο βρίσκονται: Ευρυτανία, Κιλκίς, Δυτική Αττική, Πιερία, Δράμα, Φωκίδα, Ηλεία, Σέρρες, Πέλλα, Ξάνθη και Φλώρινα.

Ο κλοιός σφίγγει για τους ανεμβολίαστους

Με τους ειδικούς να έχουν ήδη σημάνει συναγερμό για την πορεία της πανδημίας το επόμενο διάστημα, λόγω της επιστροφής στους κλειστούς χώρους, εξετάζονται πρόσθετα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Πάντως, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, δεν εξετάζεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε μεγάλες ομάδες του Δημοσίου. Ωστόσο, έχει «φουντώσει» η συζήτηση για το ενδεχόμενο ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ευαίσθητους τομείς – π.χ. βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς – να κάνουν δύο εβδομαδιαία rapid tests,  κάτι που ισχύει ήδη για τους εκπαιδευτικούς.

Επιπλέον, με πρόσφατη υπουργική απόφαση, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που δεν διενεργούν εβδομαδιαίο rapid test – το οποίο γίνεται με δικά τους έξοδα – θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο  300 ευρώ (600 ευρώ, αν είναι υποχρεωμένοι σε δύο τεστ).