Οκτάι – «Αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα τις προκλήσεις» λέει η Αθήνα

Ο Φουάτ Οκτάι προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο, με την ελληνική πλευρά να αντιμετωπίζει το θέμα με ψυχραιμία.

«Οι θέσεις μας είναι σταθερές και βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα και με συνέπεια τις συνεχείς προκλήσεις και δεν πτοούμαστε από ενέργειες που ξεφεύγουν κάθε λογικής», τονίζουν διπλωματικές πηγές μετά από ερώτηση του ΣΚΑΪ.

Τι δήλωσε ο Οκτάι

Να σημειώσουμε ότι στις νέες εμπρηστικές δηλώσεις ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανάμεσα σε άλλα είπε για την Κύπρο ότι «είναι ένα νησί,  το οποίο είναι δικό μας από το 1571». Ο Φουάτ Οκτάι επανέλαβε, επίσης, τα περί ερευνών από το πλοίο «Nautical Geo»,  στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος πρόσθεσε μάλιστα πως «όποιος χάνει την πορεία του στη Μεσόγειο, θα πάρει την απάντηση του».

Οι δηλώσεις Δένδια

«Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να σταθμεύουν και να αναπτύσσουν δυνάμεις τους στο ελληνικό έδαφος, για τουλάχιστον την επόμενη πενταετία και πιθανότατα για πολύ μακρύτερο χρονικό διάστημα. Η παρουσία αυτή θωρακίζει περαιτέρω τη χώρα μας από εξωτερικές απειλές.  Αν μια χώρα σχεδιάζει να κάνει το «απονενοημένο διάβημα», να μας επιτεθεί, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα μας», τονίζει σε κάθε περίπτωση στην Καθημερινή της Κυριακής ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας.

«Η Τουρκία με την επεκτακτική, νεο-οθωμανική και ισλαμο-κεντρική πολιτική της έχει καταφέρει να αποξενωθεί από το σύνολο των κρατών της άμεσης γειτονίας της. Αυτό είναι πραγματικό επίτευγμα που πρέπει να διδάσκεται: πώς μπορεί μία χώρα να καταστρέψει μέσα σε λίγα χρόνια τις σχέσεις που έχτιζε επί δεκαετίες», επισημαίνει, μάλιστα, ο κ. Δένδιας, ερωτηθείς για την προσπάθεια προσέγγισης Αιγύπτου και Ισραήλ από την Τουρκία.