Κακοκαιρία «Μπάλλος» – Στη δίνη του φαινομένου Βόρεια και Δυτική Ελλάδα – Τεράστιες καταστροφές

Στο έλεος της κακοκαιρίας «Μπάλλος» βρίσκεται η χώρα, θρηνώντας έναν νεκρό στην Εύβοια, που παρασύρθηκε από ορμητικά νερά. Από το βράδυ της Παρασκευής η κακοκαιρία χτυπά τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς τα φαινόμενα σταμάτησαν στην Αττική και επεκτάθηκαν σε άλλες περιοχές.

Δραματικές ώρες, έζησαν οι κάτοικοι στο Ζαγκλιβέρι του δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, μετά την υπερχείληση ρέματος στην περιοχή καθώς χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό τεσσάρων ανθρώπων από τις οικίες τους.

Δύο ακόμα άτομα που βρίσκονταν μέσα σε πλημμυρισμένη βιοτεχνία απεγκλωβίστηκαν με τη συνδρομή μηχανήματος του δήμου Θέρμης, στην περιοχή Φαρμακέϊκα, κοντά στο Νέο Ρύσιο στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Οι όγκοι νερού ανάγκασαν χθες την Τροχαία να διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στο 378ο χιλιόμετρο της Εγνατίας, στο ρεύμα προς Καβάλα.

Παράλληλα μήνυμα από την Πολιτική Προστασία εστάλη, αργά χθες το βράδυ σε κατοίκους Θεσσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λαγκαδά και Βόλβης για να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Άγιο Όρος: Αγνοούνται δύο άτομα – Μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό τους

Επιχείρηση ανεύρεσης δύο ατόμων που χάθηκαν στο Άγιο Όρος πραγματοποιεί από το πρωί η Πυροσβεστική. Η υπηρεσία ειδοποιήθηκε περίπου στις 6 το πρωί για τον αποπροσανατολισμό δύο ατόμων και στο σημείο έχουν ήδη μεταβεί 8 πυροσβέστες με μέλη της Ορειβατικής Ομάδας Έρευνας – Διάσωσης (Ο.Ο.Ε.Δ.) της 2ης ΕΜΑΚ.

Απεγκλωβίστηκε οδηγός στα Λαγκαδάκια

Ώρες αγωνίας έζησαν  και οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Λαγκαδικίων του δήμου Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη. Αργά χθες το βράδυ, στήθηκε μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού οδηγού, ο οποίος μαζί με το ΙΧ του παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου σε ιρλανδική διάβαση, έχοντας αρχικά παραβιάσει τους ειδικούς κώνους που είχαν τοποθετήσει οι άνθρωποι της Κοινότητας προκειμένου να απαγορεύσουν τη διέλευση της.

Όπως αναφέρει το gritmes, μετά από έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής ο οδηγός του Ι.Χ απεγκλωβίστηκε και είναι καλά στην υγεία του.

Ο «Μπάλλος» σάρωσε και τη Δυτική Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, τη Δυτική Ελλάδα χτυπά επίσης η κακοκαιρία «Μπάλλος», όπου στην Πάτρα, την Αιτωλοακαρνανία και την Άρτα έχουν εκδηλωθεί έντονες βροχοπτώσεις. Στο Αγρίνιο σύμφωνα με το pelop.gr και συγκεκριμένα στην περιοχή Κάτω Τραγάνα έχουν καταγραφεί τα πρώτα προβλήματα, καθώς ποτάμια και χείμαρροι έχουν υπερχειλίσει.

Η πυροσβεστική βρίσκεται επί ποδός κι έχει αρχίσει ήδη τις πρώτες αντλήσεις υδάτων από σπίτια κι επιχειρήσεις. Στο Μεσολόγγι χρειάστηκε να παρέμβει η πυροσβεστική προκειμένου να απομακρύνει έναν ηλικιωμένο, ο οποίος δεν κινδύνευε, ωστόσο δεν μπορούσε να βγει από το σπίτι του.

Πλημμύρισαν χωράφια και δρόμοι στη Δυτική Αχαΐα

Εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα σε φραουλοχώραφα του κάμπου, στην νέα εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στο ύψος του Βουπράσιου και σε αγροτικούς δρόμους, προκάλεσε ο «Μπάλλος», χθες δεύτερη ημέρα εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινόμενων στη Δυτική Αχαΐα.

Προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν άμεσα με τη συνδρομή των μηχανημάτων του Δήμου, υπό τον συντονισμό και τη συνεργασία των αντιδημάρχων Πολιτικής Προστασίας Κώστα Ταπεινού, Τεχνικών Εργων Γρηγόρη Μάλλιαρη και Καθαριότητας Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Η δυνατή και συνεχής βροχόπτωση μετέτρεψε καλλιεργήσιμες εκτάσεις με θερμοκήπια σε λίμνες στο Λάππα, στη Λακκόπετρα, στον Απιδεώνα και στον Αραξο. Συνεργεία του Δήμου προχώρησαν στη διάνοιξη αυλάκων για τη διοχέτευση των λιμνάζοντων υδάτων. Ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν και στο Βουπράσιο, όπου σπίτι οικογένειας κινδύνευσε να πλημμυρίσει, καθώς η στάθμη του νερού που είχε συγκεντρωθεί στην αυλή ανέβαινε συνεχώς.

Φωτό από pelop.gr

Στη Βίδοβα, η πτώση μεγάλου δένδρου σε καλώδια της ΔΕΗ, κινητοποίησε για ακόμα μια φορά την Πολιτική Προστασία του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Μετά από αίτημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο σημείο βρέθηκε σκαπτικό μηχάνημα και φορτηγά για την απομάκρυνση και την μεταφορά του.

Φωτό από pelop.gr

Τεράστιες καταστροφές στην Κέρκυρα