Ολομέλεια του ΝΑΤΟ στο στρατηγείο της Θεσσαλονίκης – Τι συζητήθηκε για τη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) οργάνωσε και διεξήγαγε, χθες, Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, την 17η Σύνοδο Ολομέλειας του NATO Rapid Deployable Corps – Greece (NRDC-GR) στην έδρα του στρατηγείου στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι χώρες που συμμετείχαν (Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής) επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στο Στρατηγείο.

Επίσης, συζήτησαν τη συμμετοχή της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ως συμβαλλόμενου έθνους στο Στρατηγείο, την ενίσχυση της συμμετοχής των ΗΠΑ, την αναδιοργάνωση της δομής του Στρατηγείου αλλά και την ανακατανομή πολυεθνικών θέσεων.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, προστίθεται στην ανακοίνωση, καταδείχθηκε για μία ακόμη φορά η υψηλή αξία του NRDC-GR για την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ ιδιαίτερα αυτή την περίοδο (2021-2023), καθώς έχει αναλάβει εντός της Συμμαχίας τον ρόλο της χερσαίας διοίκησης πολλαπλών σωμάτων στρατού.

Επιπλέον, τονίστηκε η ικανότητα του να παρακολουθεί και να προσαρμόζεται στις εξελίξεις βασιζόμενο στις κοινές αξίες της Συμμαχίας, καθώς και στη συνεργασία και το ομαδικό πνεύμα των συμμετεχόντων κρατών-μελών.