Να πάρει θέση το υπ. Άμυνας ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για την αγωγή της ΕΑΑΣ σε βάρος του Ν. Μπογιόπουλου – Ερωτήσεις στη Βουλή

Να σταματήσει η δίωξη του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου ζητούν προς τον υπουργό Άμυνας τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ. Αφορμή για τις ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή τα δύο κόμματα είναι η εκδίκαση την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου της αγωγής που κατέθεσε σε βάρος του κ. Μπογιόπουλου η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) η οποία αξιώνει από τον δημοσιογράφο 70.000 ευρώ για «ηθική βλάβη» και εξάμηνη φυλάκιση ως μέσο εξαναγκασμού για την καταβολή του ποσού.

Η αγωγή από πλευράς της Ένωσης Αποστράτων σε βάρος του κ. Μπογιόπουλου κατατέθηκε με αφορμή την κριτική που άσκησε με αρθρογραφία του καθώς και από τα μικρόφωνα της ραδιοφωνικής του εκπομπής για τις αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις στο Γράμμο και το Βίτσι τον Αύγουστο του 2020.

Οι 57 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν το υπουργείο Άμυνας να πάρει θέση αντί να σιωπά για τις γιορτές μίσους νομιμοποιώντας πρακτικά μέχρι και μηνύσεις σε βάρος των δημοσιογράφων ενώ και από την πλευρά του ΚΚΕ γίνεται λόγος για δίωξη της ίδιας της ελευθεροτυπίας και ζητά μέτρα για να σταματήσουν οι προκλητικές -όπως τις χαρακτηρίζει- ενέργειες της ΕΑΑΣ.

Σημειώνεται ότι η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού είναι φορέας που εποπτεύεται από το υπουργείο Άμυνας.

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: «Σχετικά με την αγωγή της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών του Στρατού (ΕΑΑΣ) εναντίον του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου, για την κριτική του αναφορικά με τις εκδηλώσεις μίσους στο Γράμμο και στο Βίτσι, τον περασμένο Αύγουστο».

Στις 21 Οκτωβρίου 2021, εκδικάζεται η αγωγή της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών του Στρατού (ΕΑΑΣ), εναντίον του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου. Με την αγωγή ζητούν να υποχρεωθεί  ο Ν. Μπογιόπουλος να τους καταβάλει το ποσό των 70.000 ευρώ «ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης», επειδή σε ραδιοφωνική του εκπομπή έκανε σφοδρή κριτική για τις γιορτές μίσους που διοργανώνουν κάθε χρόνο στο Γράμμο και το Βίτσι, στις οποίες οι ηττηθέντες μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού αποκαλέστηκαν «κομμουνιστοσυμμορίτες»! Φτάνουν μάλιστα να ζητούν την επιβολή προσωπικής κράτησης διαρκείας έξι (6) μηνών για τον δημοσιογράφο, ως μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης της απόφασης!

Η ΕΑΑΣ όμως που διοργανώνει εκδηλώσεις για τον εμφύλιο εναντίον των «κομμουνιστοσυμμοριτών» -παραβιάζοντας έτσι νόμους του ελληνικού Κράτους-  είναι  Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου άμεσα υπαγόμενο στο Υπουργείο Εθνικής  Άμυνας και εποπτευόμενο από τον ίδιο τον κ. Υπουργό.

Μόλις ενάμιση μήνα πριν, σε  κοινοβουλευτική Ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα «Εκδηλώσεις σε Γράμμο – Βίτσι», οι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ., Γιώργος Φραγγίδης και Βασίλης Κεγκέρογλου, επεσήμαναν ότι «οι αντίστοιχες εκδηλώσεις έχουν μετατραπεί σε εορτές μίσους που διχάζουν τον ελληνικό λαό παρότι έχουν παρέλθει 70 και πλέον χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου και έχει επέλθει η εθνική συμφιλίωση, ενώ με το ν. 1863/1989 έχουν αρθεί οι συνέπειες του εμφυλίου νόμου». Σε αυτήν την Ερώτηση  ο Υπουργός κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε μεταξύ άλλων ότι «η πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες εθνικής συμφιλίωσης και θεωρεί ότι οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις, που γίνονται από όλες τις πλευρές, αποτελούν εορτές μνήμης, περισυλλογής, μακριά από αισθήματα μίσους και έχουν σκοπό την αποφυγή παρόμοιων μελλοντικών καταστάσεων.». Η απάντηση αυτή είναι σαφέστατα απάντηση υπεκφυγής.

Στον αντίποδα της παραπάνω ατυχούς απάντησης του Υπουργού, παρακολουθήσαμε τις προηγούμενες μέρες, τη διαγραφή του βουλευτή Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την Κ.Ο. της Ν.Δ., ως τιμωρία για τη συμμετοχή του στην εν λόγω εκδήλωση μίσους στο Βίτσι, αλλά και της αναφοράς του ότι στην ίδια εκδήλωση παρέστη έτερος βουλευτής της Ν.Δ., αλλά και η Διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου Βορείου Ελλάδας, κα.  Μαρία Αντωνίου, η οποία εκπροσώπησε τον κ. Μητσοτάκη, δίπλα στους νεοναζί της «Χρυσής Αυγής», στον εκπρόσωπο του Κασιδιάρη και σε άλλους ακροδεξιούς, οι οποίοι μάλιστα κατέθεσαν στεφάνι χωρίς καμία αντίδραση των διοργανωτών και των υπόλοιπων παριστάμενων, στελεχών και βουλευτών της Ν.Δ.

Είναι γνωστή στο πανελλήνιο, λόγω της ευρύτατης δημοσιότητας που δικαίως πήρε αυτή η υπόθεση, η οργισμένη δημοκρατική αντίδραση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια στη Βουλή και η οποία κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τη στάση που επέδειξε ο ερωτώμενος Υπουργός για το ίδιο θέμα.

Επειδή η κυβερνητική διγλωσσία σε τόσο σημαντικά θέματα δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί είναι άκρως επικίνδυνη,

Επειδή ο ελληνικός λαός, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, παλαιότεροι-ες, νεότεροι-ες θυμούνται μεν και αξιολογούν κατά την κρίση όλα τα ιστορικά συμβάντα και γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, θετικά και αρνητικά, πλην όμως έχουν έμπρακτα και κατ’ επανάληψη αποδείξει ότι επιθυμούν και διεκδικούν τη λαϊκή δημοκρατική ενότητα ως όπλο και εγγύηση για τις προκλήσεις του μέλλοντος,

Επειδή η προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης της μαχόμενης δημοσιογραφίας από ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, άμεσα υπαγόμενου στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, είναι εν προκειμένω και εξ αντικειμένου προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης της μαχόμενης δημοσιογραφίας από το ίδιο το Υπουργείο και τον αρμόδιο Υπουργό, όσο εκείνος δεν καταδικάζει δημοσίως τις παραπάνω ενέργειες του Δ.Σ. της ΕΑΑΣ και αποφεύγει να πάρει θέση,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας:

1/. Τελικά οι γιορτές στο Γράμμο και στο Βίτσι είναι ανεκτό να μετατρέπονται σε «πεδίο συμπαράταξης με τον Κασιδιάρη και τη ‘’Χρυσή Αυγή’’», όπως έντονα αντέδρασε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας πρόσφατα στη Βουλή ή είναι «εορτές μνήμης, περισυλλογής, μακριά από αισθήματα μίσους» στις οποίες «δεν παρεισέφρησαν ακραία στοιχεία και τηρήθηκε απολύτως η δημόσια τάξη», όπως απάντησε εγγράφως ο κ. Υπουργός  Εθνικής Άμυνας στην προαναφερθείσα σχετική Ερώτηση βουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛ.;

2/. Θα συνεχίσει η ηγεσία του Υπουργείου να σιωπά ή όταν απαντά να παραποιεί τα γεγονότα και την ουσία τους, παρέχοντας κάλυψη, νομιμοποίηση και στήριξη στην ΕΑΑΣ, τόσο για τον τρόπο διοργάνωσης των εκδηλώσεων, αλλά και για την απαράδεκτη αγωγή εναντίον του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου ή θα διαχωρίσει τη θέση της σαφώς και εγκαίρως, πριν από την  ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης;

3/. Θα προχωρήσει σε έλεγχο χωρίς σκοπιμότητες των επιλογών του Δ.Σ. της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, όπως έχει αρμοδιότητα και οφείλει κατά νόμο να πράξει;

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης, του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Παπαναστάση έχει ως εξής:

«Την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου εκδικάζεται η κατάπτυστη αγωγή που κατέθεσε τον περασμένο Ιούλιο η Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) κατά του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου.

Η αγωγή κατατέθηκε με την κατηγορία της συκοφαντίας και η Ένωση αξιώνει από το δημοσιογράφο την καταβολή 70.000 ευρώ για “ηθική βλάβη” και τη φυλάκισή του για έξι μήνες “ως μέσον εκτελέσεως της απόφασης που θα εκδοθεί”. Αφορμή για την αγωγή στάθηκαν όσα είπε ο δημοσιογράφος σε ραδιοφωνική του εκπομπή και περιγράφονταν σε άρθρο του τον Αύγουστο του 2020, για τις αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού σε Γράμμο και Βίτσι.

Όπως η ίδια η Ένωση ανέφερε σε ανακοίνωσή της, οι εκδηλώσεις αυτές αφορούσαν τους πεσόντες “κατά τις επιχειρήσεις 1946 – 1949 κατά των κομμουνιστοσυμμοριτών”. Τις απαράδεκτες αυτές εκδηλώσεις “τιμούν” με την παρουσία τους διάφορα φασιστοειδή, νοσταλγοί των ναζί και των συνεργατών τους. Ανάμεσά τους, εκπρόσωποι της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, αλλά και του ναζιστικού μορφώματος του καταδικασμένου για συμμετοχή και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, Κασιδιάρη.

Το περιεχόμενο αυτών των εκδηλώσεων αναπαράγει τη μετεμφυλιακή υστερία και τον αντικομμουνισμό. Στις ομιλίες τους στελέχη της ΕΑΑΣ επιδίδονται στον αντικομμουνισμό με πρακτικές και φρασεολογία βγαλμένη από την εποχή των εκτελέσεων και εξοριών.

Ενδεικτικά και φέτος έγιναν αναφορές σε “πεσόντες για την ελευθερία της πατρίδας εναντίον των κομμουνιστοσυμμοριτών”, “πεσόντες υπέρ πατρίδος καθ’ όλη τη διάρκεια του αντισυμμοριακού πολέμου” και άλλα τέτοια απαράδεκτα. Το γεγονός ότι η ΕΑΑΣ, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), είναι φορέας που υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, επιβλέπεται άμεσα απ’ αυτό και τυπικά εκπροσωπεί το σύνολο των αποστράτων του Στρατού Ξηράς, καθιστά υπόλογη την ίδια την κυβέρνηση.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει η δίωξη σε βάρος του δημοσιογράφου, που στην πραγματικότητα αποτελεί δίωξη της ίδιας της ελευθεροτυπίας;
Ποια μέτρα θα πάρει για να σταματήσουν αυτές οι προκλητικές ενέργειες της ΕΑΑΣ, την οποία εποπτεύει ως φορέα;».