ΣΥΡΙΖΑ για αμυντική συμφωνία – Δεν εξασφαλίζει καμία εμπλοκή των ΗΠΑ απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα

«Με την σημερινή υπογραφή του, ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που εκχωρεί επ’ αόριστον στρατιωτικές εγκαταστάσεις άλλης χώρας σε ελληνικό έδαφος», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, στην ανακοίνωσή του, με την οποία σχολιάζει την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία

Και προσθέτει πως «το κάνει, μάλιστα, ανακοινώνοντας με μεγάλη περηφάνια ότι η συμπερίληψη στρατιωτικής εγκατάστασης στην Αλεξανδρούπολη παρέχει ‘δυνατότητα ταχείας μεταφοράς και στάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία’. Βάζοντας έτσι την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή επικίνδυνων εντάσεων στη Μαύρη Θάλασσα», υποστηρίζει η Κουμουνδούρου.

Ως αντιστάθμισμα σε αυτές τις σοβαρότατες «παραχωρήσεις», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «έχουμε μόνο γενικόλογες αναφορές στο σεβασμό της κυριαρχίας μας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει, μάλιστα, πως με την ελληνοαμερικανική συμφωνία δεν εξασφαλίζεται «καμία συγκεκριμένη αμερικανική παρουσία, εμπλοκή ή δέσμευση για τη στήριξη αυτής της κυριαρχίας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, ιδίως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Και καταλήγει πως η ελληνοαμερικανική συμφωνία «του κ. Μητσοτάκη ταιριάζει γάντι στο νέο του δόγμα, αυτό του προβλέψιμου συμμάχου και της ‘Ελλάδας – προκεχωρημένου δυτικού φυλακίου’, αλλά δεν ταιριάζει ανάμεσα σε δύο ισότιμους εταίρους και σε μια Ελλάδα με ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια και εθνική κυριαρχία».