Για δωροδοκία κατηγορείται ο Πίτερ Καζίμιρ, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ

Για δωροδοκία κατηγορείται  ο Σλοβάκος κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του δ.σ της ΕΚΤ  Πίτερ Καζίμιρ. Ο ίδιος αρνείται ότι έχει κάνει λάθος και θα υπερασπιστεί τον εαυτό του, σύμφωνα με την από κοινού με το δικηγόρο του δήλωση.

«Δεν αισθάνομαι ένοχος για κανένα έγκλημα», δήλωσε το μέλος της ΕΚΤ, που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών πριν αναλάβει τη θέση του προέδρου της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας  το 2019. H δήλωση έγινε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μετά από δημοσίευμα στα μέσα ενημέρωσης ότι του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Ο σλοβακικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Αktuality  επικαλείται πολυάριθμες μη κατανομαζόμενες πηγές,  αναφέρει πώς η ειδική εισαγγελέας του απήγγειλε κατηγορίες για δωροδοκία,  σε υπόθεση που σχετίζεται με τον πρώην επικεφαλής της φορολογικής διοίκησης της χώρας, ο οποίος έχει κατηγορηθεί σε αρκετές περιπτώσεις για δωροδοκία και τώρα συνεργάζεται με τους ανακριτές.

Ο δικηγόρος του Καζιμίρ, Οντρέι Μουλαρσίκ επιβεβαίωσε τηλεφωνικά στο Reuters ότι ο πελάτης του κατηγορήθηκε για δωροδοκία και θα ασκήσει έφεση στην απόφαση, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Τα γεγονότα που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο είναι αναληθή και το ίδιο το σκεπτικό στερείται επιβεβαιωτικών αποδεικτικών στοιχείων», δήλωσε ο Καζίμιρ.

«Δεν έχω καμία πληροφορία ούτε γνωρίζω ότι παραβιάζω το νόμο, ούτε είχα ποτέ κανένα ενδιαφέρον να επηρεάσω οποιαδήποτε διαδικασία».

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ μπορούν να απομακρυνθούν εάν κριθούν ένοχοι για σοβαρό παράπτωμα ή οι αρχές προσκομίσουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι έχουν διαπράξει τέτοιου είδους ανάρμοστη συμπεριφορά.

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.