ΗΠΑ – Τεξανοί σερίφηδες κυνηγούν με λάσο Αϊτινούς μετανάστες

Οι έφιπποι αστυνομικοί κυνηγούν με λύσσα μετανάστες από την Αϊτή που προσπαθούν να περάσουν τον ποταμό Ρίο Γκράντε και να πατήσουν αμερικανικό έδαφος.

Μπορεί ο Τραμπ να μην είναι πια στην εξουσία, αλλά τα σύνορα με το Μεξικό συνεχίζουν να είναι απροσπέλαστα. Το θέμα έχει κάνει τον γύρο του κόσμου με τα βίντεο και τις εικόνες να προκαλούν αποτροπιασμό.

Χιλιάδες άνδρες γυναίκες και παιδιά βρίσκονται στις τελευταίες ημέρες στα σύνορα, εκατοντάδες έχουν ήδη συλληφθεί και απελαθεί στην Αϊτή με ειδικές πτήσεις. Μετανάστες καταγγέλλουν ότι οι σερίφηδες χωρίζουν οικογένειες, στέλνουν πίσω τους άνδρες ενώ αφήνονται στην τύχη τους γυναικόπαιδα.

Αντιδράσεις από τη Γερουσία

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ κάλεσε σήμερα τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να βάλει τέλος στις «επαίσχυντες» απελάσεις Αϊτινών μεταναστών, που φτάνουν κατά χιλιάδες το τελευταίο διάστημα στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Αφορμή για το ξέσπασμα του Σούμερ ήταν τα βίντεο και οι φωτογραφίες που δείχνουν έφιππους συνοριοφύλακες να κυνηγούν με λάσα και να απωθούν τους παράτυπους μετανάστες.

«Προτρέπω τον πρόεδρο Μπάιντεν (…) να βάλει αμέσως τέλος σε αυτές τις απελάσεις και στους (υγειονομικούς) κανονισμούς» που είχαν υιοθετηθεί στην αρχή της πανδημίας και επιτρέπουν να στέλνονται αμέσως πίσω στο Μεξικό όσοι φτάνουν στα σύνορα.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αυτήν την επαίσχυντη και ξενοφοβική πολιτική που προέρχεται από τον Τραμπ και αγνοεί τους νόμους μας όσον αφορά τους πρόσφυγες», συνέχισε, αναφερόμενος στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Αυτές οι εικόνες μας φέρνουν αηδία. Πρέπει να σταματήσει αυτό το είδος βίας», συνέχισε ο Σούμερ.

Σε μια φωτογραφία που τράβηξε ένας συνεργάτης του Γαλλικού Πρακτορείου, ένας έφιππος αστυνομικός πιάνει έναν άνδρα από το μπλουζάκι του. Σε μια άλλη, απωθεί μια ομάδα ανθρώπων κουνώντας απειλητικά τα χαλινάρια του αλόγου.

Τα γεγονότα αυτά σημειώθηκαν ενώ οι μετανάστες πλένονταν στον Ρίο Γκράντε ή προσπαθούσαν να διασχίσουν το ποτάμι για να αγοράσουν τρόφιμα στο Μεξικό και να τα μεταφέρουν πίσω στις οικογένειές τους, στο αμερικανικό έδαφος.

Περίπου 15.000 μετανάστες, στην πλειονότητά τους Αϊτινοί, συγκεντρώθηκαν από την περασμένη εβδομάδα κάτω από μια γέφυρα, στην πόλη Ντελ Ρίο, κοντά στα σύνορα. Περίπου 3.000 από αυτούς έχουν μεταφερθεί ήδη σε άλλα κέντρα κράτησης ή απελάθηκαν από τις ΗΠΑ, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας, μιλώντας στη Γερουσία