Ερντογάν – Απειλεί την Ευρώπη με νέο 2015 στο προσφυγικό

Από την πρώτη στιγμή της κρίσης στο Αφγανιστάν, η Τουρκία παίζει περίεργα παιχνίδια και, μάλιστα, σε διπλό «ταμπλό».

Από τη μια πλευρά, κάνει ανοίγματα στους Ταλιμπάν και, από την άλλη, «παζάρια» με την Ευρώπη για ένα ενδεχόμενο νέο προσφυγικό κύμα.

Παράλληλα, σε ένα κλίμα – σπάνιας – συναίνεσης με την Ελλάδα, ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχε στις 21 Αυγούστου με τον έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, συμφώνησε στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας με το Αφγανιστάν, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.

Οι δύο ηγέτες, μάλιστα, διεμήνυσαν από κοινού τότε στην Ευρωπαϊκή Ένωση πως, Ελλάδα και Τουρκία, δεν θα γίνουν αποθήκες ψυχών.

Και πριν στεγνώσει το… «μελάνι», λίγες ημέρες αργότερα και, συγκεκριμένα, από το βράδυ της Παρασκευής 27 Αυγούστου, άρχισαν να διακινούνται φήμες περί αύξησης των προσφυγικών ροών προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Εκατοντάδες Αφγανοί μετακινήθηκαν προς τα σύνορα

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες Αφγανοί να μετακινηθούν, στις 27 και 28 Αυγούστου, από την Κωνσταντινούπολη προς την Αδριανούπολη, στα σύνορα με την Ελλάδα, κοντά στις Καστανιές.

Συγκεκριμένα, από το βράδυ της 27ης του περασμένου μήνα, κυκλοφορούσαν στα κοινωνικά δίκτυα μηνύματα που ανέφεραν ότι η Ελλάδα, από τις 28 έως τις 31 Αυγούστου, θα ανοίξει εκτάκτως τα σύνορα για τους Αφγανούς. Έτσι, κάποιοι πίστεψαν αυτές τις φήμες και πήραν λεωφορεία ή αυτοκίνητα και μετέβησαν στην περιοχή αυτή.

Ωστόσο, η τουρκική στρατοχωροφυλακή τους σταμάτησε κοντά στα σύνορα. Δεν τους επέτρεψαν να πάνε στο σημείο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι και από την ελληνική πλευρά είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα.

«Ήρθα εδώ, καθώς κάποιοι μας είπαν πως η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορά της. Από εκεί θέλω να πάω στην Ευρώπη», δήλωσε ένας από τους ανθρώπους που πήγαν στο σημείο.

Στο ερώτημα, ποιος λέει πως άνοιξαν τα σύνορα απαντούσαν: «Πολλοί άνθρωποι. Tα κοινωνικά δίκτια και το ίντερνετ τα λένε. Λένε πως θα είναι ανοιχτά τα σύνορα από τις 28 Αυγούστου μέχρι και τις 31. Θα περιμένουμε εδώ μέχρι και τις 31».

«Στο διαδίκτυο διαβάσαμε πως από τις 28 μέχρι και τις 31, η Ελλάδα θα ανοίξει τα σύνορα για τους Αφγανούς. Όμως, εδώ που ήρθαμε δεν τα έχουν ανοίξει τα σύνορα. Ήρθαμε τόσοι Αφγανοί εδώ και περιμένουμε», ανέφερε ένας ακόμη μετανάστης.

Απειλεί την Ευρώπη με νέο 2015 στο προσφυγικό

Η Τουρκία ασκεί πιέσεις στη Γερμανία αναφορικά με το προσφυγικό, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ποντάρει στις γερμανικές εκλογές και στα εκατομμύρια των Τούρκων ψηφοφόρων που ζουν και ψηφίζουν στη χώρα.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ο Ερντογάν έστειλε σαφές μήνυμα πως η Τουρκία δεν σκοπεύει να κρατήσει πρόσφυγες στα εδάφη της.

Επίσης, ανάμεσα στα αιτήματα που διατύπωσε ο τούρκος πρόεδρος ήταν η πλήρης εφαρμογή της προσφυγικής συμφωνίας, η επικαιροποίηση της τελωνιακής ένωσης με την ΕΕ, η απελευθέρωση της βίζας για τους τούρκους πολίτες και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ζήτησε άρση του εμπάργκο στα οπλικά συστήματα που έχει επιβάλει η Γερμανία στην Τουρκία.