Σχολεία – Φόβοι ότι θα μολυνθούν ακόμη και 50.000 παιδιά – Πώς θα γίνεται η επιτήρηση των κρουσμάτων

Πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς σήμερα, με την κυβέρνηση να δηλώνει σε όλους τους τόνους την πρόθεσή της, τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να αυξηθούν τα εμβολιαστικά ποσοστά στα παιδιά άνω των 12 ετών.

Οι ειδικοί,  ωστόσο, φοβούνται ότι ενδεχομένως να καταγραφεί υψηλός αριθμός λοιμώξεων, που μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 50.000, στα σχολεία το επόμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, το «αποτύπωμα» της επαναλειτουργίας των σχολείων στην πανδημία, θα φανεί από τις 25 Σεπτεμβρίου και μετά και δεν αποκλείεται να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό:

«Εμείς πιστεύουμε ότι το 25% – 30% των παιδιών θα έρθει σε επαφή με τον ιό. Αν υποτεθεί ότι έχουμε μια μεταδοτικότητα συγκεκριμένη με τον ιό Δέλτα, αυτό σημαίνει ότι το 1/3 αυτών των παιδιών θα μολυνθεί, δηλαδή γύρω στις 30 με 50 χιλιάδες παιδιά θα μολυνθούν», ανέφερε.

«Μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία 600 παιδιά»

Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η πρόβλεψη των μαθηματικών μοντέλων του Πανεπιστημίου Κρήτης, για τα παιδιά που θα αναπτύξουν βαριά νόσο. Από αυτές τις 50 χιλιάδες μολύνσεις, το 1,5% των παιδιών ενδέχεται να εκδηλώσει πιο βαριά συμπτώματα και ενδεχομένως να χρειαστεί νοσηλεία.

Κι ενώ μέσα σε 18 μήνες πανδημίας, οι νοσηλείες στα παιδιατρικά τμήματα των Νοσοκομείων δεν ξεπέρασαν τις 240, τώρα δεν αποκλείεται να φτάσουν από 300 έως και 600, σύμφωνα με τον Καθηγητή Τζανάκη:

«Έχουμε να κάνουμε με ένα στέλεχος που “χτυπάει” τα παιδιά πάρα πολύ. Από 300 έως 600 είναι τα παιδιά, που ενδεχομένως θα εκδηλώσουν σοβαρή νόσο. Αυτό υπό την αίρεση, βέβαια, ότι θα τηρηθούν κάποιες παραδοχές, δηλαδή θα τηρηθούν τα πρωτόκολλα και θα αυξηθούν και οι εμβολιασμοί. Γιατί δεν ξέρουμε τώρα, εάν θα ισχύσουν αυτά επακριβώς», σημείωσε μιλώντας στην iatropedia.gr o καθηγητής.

Πλατφόρμα επιτήρησης κρουσμάτων

Για να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διάδοση του κορονοϊού στη σχολική κοινότητα, το Υπουργείο Παιδείας με τη συνεργασία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, δημιούργησε ένα νέο ψηφιακό εργαλείο επιτήρησης των κρουσμάτων στα σχολεία.

Το νέο “όπλο” που προστίθεται στην επιστημονική φαρέτρα, είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει στόχο την καλύτερη καταγραφή, για τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο της επιδημίας στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή εκεί θα καταγράφονται:

  • τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων στα παιδιά,
  • ο αριθμός των κρουσμάτων που θα εντοπίζονται ανά τάξη αλλά και οι επαφές τους,
  • ποια τμήματα -ή ακόμη και σχολεία- θα βρεθούν σε καθεστώς “αυξημένου ελέγχου” εξαιτίας εστιών διασποράς,
  • ποια έκλεισαν με τον αλγόριθμο 50% +1 κρούσματα ανά τάξη.
  • Το εργαλείο αυτό θα περιλαμβάνει, όχι μόνο τις εστίες διασποράς στα σχολεία, αλλά και την εξέλιξή τους, μέσω των δευτερογενών λοιμώξεων.