Μακρόν – Στη Δικαιοσύνη ο πρώην σωματοφύλακάς του – Κατηγορείται για ξυλοδαρμό διαδηλωτών

Ένας πρώην στενός συνεργάτης του προέδρου της Γαλλίας έφθασε σήμερα σε δικαστήριο του Παρισιού, προκειμένου να δικαστεί, καθώς κατηγορείται ότι έδειρε διαδηλωτές στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς το 2018, ένα περιστατικό που πυροδότησε την πρώτη μεγάλη πολιτική κρίση της θητείας του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος και η ομάδα του στο Ελιζέ βρέθηκαν στο στόχαστρο σφοδρών επικρίσεων εκείνη την εποχή, διότι δεν είχαν απομακρύνει αμέσως τον πρώην σωματοφύλακα του Μακρόν Αλεξάντρ Μπεναλά. Ο Μπεναλά απολύθηκε, όταν είδε το φως της δημοσιότητας ένα βίντεο με το περιστατικό, έξι εβδομάδες αργότερα.

Η δίκη, η οποία λαμβάνει χώρα μερικούς μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2022, θα φέρει ξανά στο προσκήνιο μια υπόθεση, που αποτέλεσε για μήνες «πονοκέφαλο» για τον Μακρόν, καθώς κατηγορήθηκε ότι άργησε πολύ να διαχειριστεί ένα μέλος από το στενό περιβάλλον του.

Μπροστά στην «υπόθεση Μπεναλά», όπως έγινε ευρέως γνωστή, ο Εμανουέλ Μακρόν απέρριψε τις κατηγορίες των επικριτών του, υποστηρίζοντας πως το Ελιζέ δεν επιδίωξε να προστατεύσει τον Μπεναλά.

Το επίμαχο βίντεο

Στο βίντεο διακρινόταν ο Μπεναλά να επιτίθεται σε διαδηλωτές, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης ελέγχου της αστυνομίας. Αν και του είχε επιτραπεί να παρίσταται ως παρατηρητής, εκείνος κατέληξε να συμμετέχει στην επιχείρηση, φορώντας αστυνομικό κράνος. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «υπέπεσε σε σφάλμα», όμως υποστήριξε ότι ήθελε απλά να βοηθήσει την αστυνομία και δεν έκανε τίποτα παράνομο.

Το ζεύγος που δέχθηκε την επίθεση από τον τότε σύμβουλο του Εμανουέλ Μακρόν φτάνει στο δικαστήριο.

Ο 30χρονος Αλεξάντρ Μπεναλά δικάζεται, επίσης, με την κατηγορία ότι κατείχε παράνομα και χρησιμοποίησε διπλωματικά διαβατήρια. Είπε σε μια επιτροπή της Γερουσίας πως πίστευε ότι μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει, όμως έκανε λάθος.