Παρέμβαση Στίγκλιτς για Fed – Ο Πάουελ πρέπει να φύγει

Αν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θέλει να είναι συνεπής με την ατζέντα του, δεν θα πρέπει να ανανεώσει τη θητεία του προέδρου της Fed Τζέρομ Πάουελ, δήλωσε ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος και σύμβουλος των Δημοκρατικών, Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Σε συνέντευξή του για το Πρακτορείο Reuters, ο Στίγκλιτς που είναι πλέον καθηγητής Πανεπιστημίου Κολούμπια, είπε ότι «οι άνθρωποι έδωσαν στον Πάουελ πολλά μπράβο γιατί υποστήριξε την οικονομία μέσω της πανδημίας … Από τη μία πλευρά συμφωνώ με αυτό».

«Από την άλλη πλευρά, αυτό είναι ελάχιστο. Σχεδόν οποιοσδήποτε λογικός θα έκανε κάτι παρόμοιο », δήλωσε ο νομπελίστας αναφερόμενος στα σχεδόν μηδενικά επιτόκια και στην αγορά ομολόγων.

Και διερωτήθη: «Θέλει η κυβέρνηση Μπάιντεν θα εκπληρώσει αυτά που βρίσκονται στο επίκεντρο της ατζέντας της» για να απαντήσει ότι αν το θέλει αυτό ο Πάουελ δεν πρέπει είναι στη Fed.

Μάλιστα δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το στέλεχος της Fed, την Λαέλ Μπρέιναρντ ώς μία «προφανή υποψήφιο εκεί έξω», η οποία θα αναλάβει πιο ενεργό στάση για τους κινδύνους για το κλίμα, να αξιολογήσει διαφορετικά τον πληθωρισμό και να δημιουργήσει υψηλότερη απασχόληση.

Ο Στίγκλιτς είπε ότι δεν είχε μιλήσει ακόμη για τις απόψεις του στα μέλη της κυβέρνηση αλλά «πιθανότατα θα εμπλακεί» καθώς η συζήτηση για τους διορισμούς της Fed συνεχίζεται.