Μην εξευτελίζετε τον Μίκη Θεοδωράκη

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ένας μύθος για την ελληνική μουσική, μια τεράστια προσωπικότητα για την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου εδώ και 6 δεκαετίες. Ακόμη και οι εχθροί του, ακόμη και οι… άσπονδοι φίλοι του, αναγνωρίζουν τη μουσική ιδιοφυΐα του αλλά και τους αγώνες του – με τον δικό του τρόπο, πολλές φορές αμφιλεγόμενο- για τη Δημοκρατία και την προκοπή του λαού.

Ο Μίκης, συγκινεί τους πάντες, με τα τραγούδια του, με την προσωπικότητά του, με την παγκόσμια λάμψη του. Και ο θάνατός του, έστω κι αν έφυγε πλήρης ημερών, συγκλόνισε το Πανελλήνιο, συγκίνηση όλο τον πλανήτη.

Ο Μίκης πέρασε στην αιωνιότητα ή όπως συνηθίζουμε να λέμε, βρίσκεται ήδη στη «γειτονιά των αγγέλων» και… σκαρώνει τραγουδάκια με το άλλο μεγάλο Μ, της ελληνικής μουσικής, τον Μάνο Χατζηδάκι.

Αυτές, λοιπόν τις ημέρες, μέχρι την ταφή του, μέχρι την απόδοση των τιμών που του αρμόζουν, πρέπει όλοι οι Ελληνες να συμβάλουν στο να μην υπάρχει κηλίδα γι’ αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο.

Και κυρίως η οικογένειά του, οι συγγενείς και οι φίλοι του.

Διαμάχες για τον τόπο τη κηδείας, για το γραφείο τελετών που θα επιλεγεί, για το ποιος θα παρευρεθεί στην κηδεία ή τι λουλούδια θα μπουν στο φέρετρό του, δεν έχουν καμιά θέση τώρα.

Κανείς δεν έχει δικαίωμα να εξευτελίζει το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη γιατί ανήκει σε όλους.

Πρέπει να πέσουν οι τόνοι. Ούτε ο ίδιος ήθελε να σέρνεται το όνομά του, μετά θάνατον, στα δικαστήρια.

Ούτε ο ίδιος θα επιθυμούσε να γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης και κουτσομπολιών.

Τα κουτσομπολιά δεν αξίζουν σ’ αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο. Οι κουβεντούλες, τα δελτία τύπου, οι δηλώσεις, οι απάτες και αυτή η νοσηρή κατάσταση, πριν ακόμη αναπαυθεί στο χώμα της Ελλάδας που τόσο αγάπησε, δεν του αξίζουν

Η Ελλάδα οφείλει πολλά στον Μίκη, οι απλοί πολίτες θα τον τιμήσουν κλείνοντας τη μορφή του και το έργο του στην καρδιά τους.

Ας κάνουν το ίδιο και όσοι βρέθηκαν κοντά του στη ζωή.

Είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για τη σύγχρονη ιστορία του τόπου και δεν του πρέπουν μικρότητες και μικροπρέπειες.

Γιατί ο Μίκης είναι πάνω και πέρα από όλους. Οποιοι κι αν είναι αυτοί…