Κοροναϊός – Πότε αναμένεται κορύφωση της πανδημίας – Συναγερμός για τις αντοχές του ΕΣΥ, ποια νοσοκομεία ασφυκτιούν ήδη

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι, καθώς με τη λήξη της καλοκαιρινής περιόδου και την επιστροφή των πολιτών στα μεγάλα αστικά κέντρα αναμένεται να αυξηθούν ραγδαία τα κρούσματα.

Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η πιο επιθετική μετάλλαξη Δέλτα, κυριαρχεί πλέον στα κρούσματα, οδηγεί σε εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας, σε περίπτωση που δεν τρέξουν οι εμβολιασμοί.

Επιστήμονες προειδοποιούν ότι μπορεί να έχουμε και 8.000 κρούσματα την ημέρα, την ημέρα, κάτι που μεταφράζεται και σε αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία, με τους γιατρούς να στέλνουν σήμα κινδύνου, κάνοντας λόγο για πρωτόγνωρη πίεση στο ΕΣΥ δεδομένης και της εποχής που διανύουμε.

Τις τελευταίες ημέρες οι μολύνσεις από κοροναϊό δεν πέφτουν κάτω από τις 3.000, με την πληρότητα στις κλίνες σε ολόκληρη τη χώρα να αγγίζει το 70%, ενώ σε κάποια νοσοκομεία η πληρότητα αγγίζει το 100%.

«Περιμένουμε κλιμάκωση με 8.000 κρούσματα τη μέρα»

Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου περιμένουμε κλιμάκωση της πανδημίας. Οπως σημείωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αυτή τη στιγμή είμαστε στο υψηλότερο κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο από την αρχή της πανδημίας και περιμένουμε να πάμε παραπάνω.

«Μπορούμε να φτάσουμε σε ένα εβδομαδιαίο μέσο όρο της τάξεως των 7.000 με 8.000 κρουσμάτων ημερησίως», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης .