ΗΠΑ – Επιστροφή μετ’ εμποδίων στα θρανία, στη «σκιά» της παραλλαγής «Δέλτα»

Για άλλους μετρά ήδη δύο εβδομάδες, για εκατοντάδες χιλιάδες άρχισε την περασμένη Δευτέρα και για κάποιους η έναρξη θα είναι τον Σεπτέμβριο.

Όπως και να έχει, η νέα σχολική χρονιά στις ΗΠΑ (η έναρξη της οποίας ορίζεται ανά πολιτεία) ξεκινά για μαθητές και εκπαιδευτικούς με ένα μείγμα αισιοδοξίας και βαθύ προβληματισμού για την επόμενη ημέρα.

Είναι η τρίτη που γίνεται στη «σκιά» του κοροναϊού, αυτή τη φορά με μαθήματα δια ζώσης, αλλά και με την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή «Δέλτα» να σαρώνει.

Η αρχή είναι ήδη επεισοδιακή.

Ορισμένες τάξεις, π.χ. στη Φλόριντα, έχουν ήδη μπει σε καραντίνα. Σχολεία στη Χαβάη και στο Μισισίπι επέστρεψαν στην τηλεκπαίδευση.

Σε αρκετές περιφέρειες, κυρίως σε περιοχές όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά, οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν να καθυστερήσουν την έναρξη των μαθημάτων, εξαιτίας της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα.

Παρά εν τω μεταξύ την οδηγία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ είναι για χρήση μάσκας από όλους στις σχολικές αίθουσες, ανεξαρτήτως εμβολιαστικής κατάστασης (δόσεις χορηγούνται σε ανήλικους από 12 ετών και άνω), σε τουλάχιστον επτά πολιτείες οι Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες έχουν άρει την υποχρέωση χρήσης μάσκας.

Αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών

Σε εθνικό επίπεδο, τα κρούσματα κοροναϊού αυξητική τάση μεταξύ μαθητών και σχολικού προσωπικού, κυρίως όσων μελών δεν έχουν εμβολιαστεί.