Μένουν εκτός αποζημιώσεων οι παραγωγοί της Ζαγοράς για τις ζημιές από τον καύσωνα

Χωρίς αποζημιώσεις θα μείνουν οι αγρότες στην Ζαγορά οι οποίοι επλήγησαν από τον καύσωνα. Σύμφωνα με τον τοπικό αγροτικό σύλλογο, σε επικοινωνία που είχαν με τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ «μας έκανε ξεκάθαρο ότι η περιοχή μας δεν έφτασε στους 40 °C το τελευταίο διάστημα και για αυτόν τον λόγο δεν προβλέπεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ να γίνουν εκτιμήσεις και άρα δεν μας αποζημιώνει».

Οι αγρότες της περιοχής έχουν απώλεια παραγωγής και ζημιά στην παραγωγή τους με αποτέλεσμα να έχουν μείωση εισοδήματος. Μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι ξηρασίας έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στις παραγωγές τους. Ο έντονος και παρατεταμένος καύσωνας έχει ως αποτέλεσμα πολλά μήλα να καίγονται, αλλά και στις καστανιές θα υπάρξει σημαντική μείωση στην παραγωγή.

Η ξηρασία έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων προβλημάτων και απλήρωτων αποζημιώσεων, καθιστώντας την καλλιέργεια και την ίδια την επιβίωση των αγροτών ακόμη δυσκολότερη.

Γι’ αυτό όπως επισημαίνουν, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα εδώ και χρόνια ζητάει την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να γίνει δημόσιος και κρατικός φορέας και να αποζημιώνει στο 100% για όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Επίσης ζητούν από την κυβέρνηση «να σκύψει στο πρόβλημα μας και να προχωρήσει στην αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλους τους αγρότες που επλήγησαν από τον καύσωνα. Καλούμε τους αγρότες της περιοχής να είναι σε επαγρύπνηση για το επόμενο διάστημα, καθώς θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος».