Κοροναϊός – Προ των πυλών κι άλλα μέτρα – Τι θα γίνει με τους παιδοτόπους και τα τεστ για τους αθλητές

Τα επιδημιολογικά δεδομένα, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης, σήμερα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας  με φόντο το χθεσινό ρεκόρ των 4.608 κρουσμάτων και των 326 διασωληνωμένων.

Επιστήμονες και κυβέρνηση έχουν θορυβηθεί από την επιθετικότητα της μετάλλαξης Δέλτα που ήδη έχει αντίκτυπο στο σύστημα υγείας και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο νέων μέτρων ίσως και άμεσα.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, τα μέλη της επιτροπής συζήτησαν για το άνοιγμα των παιδοτόπων.

Η λειτουργία τους συζητείται να επιτραπεί από την 1η Σεπτεμβρίου και με τρόπο που να μην αφορά μόνο τα εμβολιασμένα άτομα. Πιθανολογείται ότι  θα επιτρέπεται η είσοδος και στους ανεμβολίαστους, με test, ωστόσο περισσότερα αναμένεται να γίνουν γνωστά τις επόμενες μέρες από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Επίσης τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν διευκρινίσεις αναφορικά με τη διενέργεια των διαγνωστικών τεστ και τη χρήση μάσκας από τους αθλητές.

Ήδη υπάρχει εισήγηση να διπλασιαστούν τα υποχρεωτικά εβδομαδιαία τεστ για όσους αθλητές είναι ανεμβολίαστοι. Και μάλιστα, τα τεστ αυτά θα είναι είτε PCR είτε rapid. Για αθλητές κάτω των 12 ετών (για τους οποίους δεν έχει ανοίξει πλατφόρμα εμβολιασμού) το πιθανότερο είναι να απαιτηθούν self test.

Η επιτροπή αναμένεται να  συνεδριάσει και αύριο.

Τι αλλάζει από 13 Σεπτεμβρίου

Υπενθυμίζεται ότι από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 31 Μαρτίου του 2022, με απόφαση της κυβέρνησης θα τεθεί σε εφαρμογή «πακέτο» μέτρων που αλλάζει τις ζωές των ανεμβολίαστων.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test ανά βδομάδα, σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και η τιμή του θα είναι στα 10 ευρώ. Το τεστ θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη. Το κόστος θα το επωμίζονται οι εργαζόμενοι.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν 2 εργαστηριακά rapid test ανά εβδομάδα και θα επιβαρύνονται το κόστος των 10 ευρώ ανά τεστ. Ο έλεγχος θα γίνεται με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που θα ισχύσουν για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Οι μαθητές θα κάνουν δύο self test ανά εβδομάδα που διατίθενται δωρεάν από το κράτος. Τα αποτελέσματα θα δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Οι φοιτητές θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου ανά εβδομάδα. Το κόστος θα επιβαρύνει τους ίδιους τους φοιτητές.

Όσοι ανεμβολίαστοι πολίτες ταξιδεύουν υποχρεώνονται να κάνουν ένα rapid test έως 48 ωρες πριν το ταξίδι.

Τα παιδιά 5 -12 ετών θα κάνουν self test.

Στις δημόσιες δομές θα μπορούν να κάνουν rapid test μόνο οι εμβολιασμένοι. Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να πηγαίνουν μόνο σε ιδιωτικές δομές.