Κοροναϊός – Οι ανεμβολίαστοι γεμίζουν τις ΜΕΘ και «γκρεμίζουν» το τείχος ανοσίας – Εφιαλτικές προβλέψεις για «μαύρο» Σεπτέμβρη

Τρομάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα μετά και το χθεσινό ρεκόρ των 4.608 κρουσμάτων και των 326 διασωληνωμένων, και μάλιστα πριν καν επιστρέψουν όλοι από τις διακοπές τους.

Επιστήμονες και κυβέρνηση παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας, την οποία ορίζει η επιθετικότητα της μετάλλαξης Δέλτα που ήδη έχει αντίκτυπο στο σύστημα υγείας και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο νέων μέτρων ίσως και άμεσα.

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα: Οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει ανεμβολίαστους, ενώ  αρκετοί από τους διασωληνωμένους είναι νεότερης ηλικίας, καθώς η κυρίαρχη μετάλλαξη Δέλτα παρουσιάζει έντονη διασπορά σε αυτό το ηλικιακό κοινό. Ενδεικτικό είναι ότι  «μέσα σε μία εβδομάδα χάσαμε έξι ανθρώπους 18 έως 39 ετών», ενώ στην εντατική με κοροναϊό, βρίσκεται και ένα παιδί ηλικίας μόλις 12 ετών.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για δύσκολο φθινόπωρο καθώς βλέποντας και την εικόνα που υπάρχει στα νησιά, φοβούνται πως όταν ολοκληρωθεί η επιστροφή των εκδρομέων, τον Σεπτέμβριο, ενδεχομένως να έχουμε νέα έκρηξη κρουσμάτων κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών και των διασωληνώσεων.

Γέμισαν οι ΜΕΘ ανεμβολίαστους

Επισείουν δε τον κίνδυνο να βρεθούμε μπροστά σε τραγικά διλήμματα στα νοσοκομεία,  όπως αυτό της μείωσης των εντατικών που προβλέπονται για άλλες ασθένειες, ή εκείνο της επιλογής ποιοι ασθενείς θα νοσηλευτούν και ποιοι δεν θα νοσηλευτούν.

Οι επιστήμονες απευθύνουν σε καθημερινή βάση τις εκκλήσεις για μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, διαβεβαιώνοντας συνεχώς ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και πως οι εμβολιασμένοι έχουν ελάχιστο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά.

Τα στοιχεία για τους ανεμβολίαστους πολίτες είναι αποκαλυπτικά:
– Είναι 9 στους 10 διασωληνωμένους
– Έχουν 13 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα διασωλήνωσης όταν νοσήσουν
– Έχουν 20 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα διασωλήνωσης εάν είναι άνω των 60

Αν ήταν όλοι εμβολιασμένοι, στις ΜΕΘ θα είχαμε 10 με 20 ανθρώπους

«Η πραγματικότητα είναι πολύ σαφής έχουμε δύο πληθυσμούς ενηλίκων στη χώρα μας, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αν ήταν όλοι εμβολιασμένοι, στις εντατικές θα είχαμε μόνον 10 με 20 ανθρώπους. Άρα δεν θα αποτελούσε θέμα επικαιρότητας. Οι αριθμοί αργά αλλά σταθερά αυξάνονται», είπε στο Open, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, με φόντο το μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφηκε την Τρίτη.

«Μέσα σε μία εβδομάδα χάσαμε έξι ανθρώπους 18 έως 39 ετών», είπε και σημείωσε πως βρίσκεται στην εντατική λόγω κοροναϊού ένα παιδί 12 ετών.

«Για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και την αναγκαιότητα μιας τρίτης δόσης υπάρχει συζήτηση στην παγκόσμια κοινότητα… είναι κρίμα να χάνονται άνθρωποι, 32 πέθαναν χθες (σ.σ. Τρίτη 24 Αυγούστου), είναι ανεμβολίαστοι, έχουμε ένα κομμάτι πληθυσμού που πεισματικά λέει ότι θέλει να ακούει μόνον δοξασίες και όχι τους επιστήμονες. Αν δεν εμβολιαστεί ένα μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχουμε διαρκώς νέες μεταλλάξεις».

Εάν περισσότερος κόσμος είχε εμβολιαστεί  θα είχαμε μικρότερο κίνδυνο διασποράς στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, τόνισε στο MEGA και η  Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας. «Θεωρώ ότι θα έπρεπε οπωσδήποτε να εμβολιαστούμε όλοι», είπε και πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι μεταξύ της 15ης-16ης θέσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τους εμβολιασμούς. «Θα πρέπει να το βελτιώσουμε».

Παράλληλα τόνισε πως πρέπει να φοράμε διπλή μάσκα, καθώς το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πολύ επιθετικό και πρέπει να προστατευτούμε. «Μάσκα για όλους και παντού», είπε χαρακτηριστικά.

Εστία υπερμετάδοσης οι ανεμβολίαστοι

«Το φετινό καλοκαίρι είναι πολύ χειρότερο από το περσινό», όσον αφορά την πορεία της πανδημίας στην χώρα τόνισε  ο διευθυντής ΜΕΘ στο «Γ. Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στονΑΝΤ1.

Όπως είπε «η πανδημία έχει αλλάξει εικόνα, έχει γίνει πάρα πολύ επικίνδυνη, η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχήσει λόγω της διασποράς και δεν αφήνει ούτε τους εμβολιασμένους ούτε τους ανεμβολίαστους»

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο «η κατάσταση κρίνεται κρίσιμη λόγω του στελέχους το οποίο έχει γίνει πιο επικίνδυνο». Πρόσθεσε ακόμα ότι «έχουμε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων που είναι πολύ ανησυχητικό και έχουμε ένα πολύ επικίνδυνο στέλεχος χωρίς να έχουμε χτίσει ένα τείχος ανοσίας».

«Οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που μολύνονται πιο εύκολα και διασπείρουν τον ιό. Είναι εστία υπερμετάδοσης και μετάδοσης της μόλυνσης που μπορεί να οδηγήσει σε νέα πίεση στο σύστημα υγείας με τραγικές συνέπειες», υπογράμμισε ακόμα ο κ. Καπραβέλος.