Ηλεκτροκίνηση – Η Ρωσία επενδύει δισεκατομμύρια για αύξηση των οχημάτων

Η Ρωσία, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, επιδιώκει την αύξηση των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στη χώρα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, και να διευρύνει τη σχετική αγορά.

Στο κυβερνητικό σχέδιο που εγκρίθηκε χθες Δευτέρα προβλέπεται ότι η παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων θα πρέπει να φτάσει στο 10% του συνόλου των οχημάτων που παράγονται στη Ρωσία μέχρι το τέλος του 2030. Το κόστος ανέρχεται σε 8 δισ. δολάρια (591 δισ. ρούβλια).

Σε πρώτη φάση, από το 2021 έως το 2024, επιδιώκεται τα ηλεκτρικά οχήματα που κυκλοφορούν να φτάσουν σε 25.000 και να βρίσκονται σε λειτουργία περισσότεροι από 9.000 στταθμοί φόρτισης στους δρόμους.

Για να ενθαρρύνει τη στροφή προς τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, η κυβέρνηση θα δώσει κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων δανείων και ευνοϊκών όρων μίσθωσης, ενώ από το 2022 τα ηλεκτρικά οχήματα θα διέρχονται δωρεάν από τα διόδια.

Τα ηλεκτρικά οχήματα αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 0,2% του συνόλου των επιβατικών αυτοκινήτων της χώρας, σύμφωνα με τη Vygon Consulting.

«Αρκετές χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει την επιθυμία τους να καταργήσουν τους κινητήρες εσωτερικής καύσης», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν. «Είναι προφανές ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα αυτοκίνητα που λειτουργούν με πιο φιλικές προς το περιβάλλον μονάδες ισχύος είναι το μέλλον. Και πρέπει επίσης να αναπτύξουμε ενεργά αυτόν τον τομέα».