Εμβόλιο – Η «γεωγραφία» της τρίτης δόσης – Ποιες χώρες την επιλέγουν και ποιους αφορά – Οι αντιρρήσεις του ΠΟΥ

Όλο και περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες επιλέγουν να ξεκινήσουν εμβολιασμούς με τρίτη δόση. Την αρχή έκαναν το Ισραήλ και η Ουγγαρία, που ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για εμβολιασμό με αναμνηστική δόση μέσα στο καλοκαίρι, αλλά στη συνέχεια ακολούθησαν μεγάλα κράτη της Ευρώπης καθώς και οι ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το Politico, οι πλούσιες χώρες κινούνται γρήγορα – μερικές φορές ακόμη πιο γρήγορα από τις συστάσεις των επιστημόνων – από φόβο ότι η παραλλαγή Δέλτα θα αυξήσει τη διασπορά, μετά από όλο και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι η προστασία από το εμβόλιο BioNTech/Pfizer, το εμβόλιο εκλογής του πλούσιου κόσμου, μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Οι αντίδραση του ΠΟΥ

Αλλά αυτή η κίνηση είναι αμφιλεγόμενη, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού του πλανήτη δεν έχει λάβει ούτε μία δόση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από τις χώρες να σταματήσουν τις ενισχυτικές δόσεις μέχρι τουλάχιστον το τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε ελπίζει ότι τουλάχιστον το 10 % του πληθυσμού κάθε χώρας θα εμβολιαστεί.

Ο Mike Ryan του ΠΟΥ καταδίκασε τις χώρες που προσφέρουν ενισχυτικές δόσεις σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. «Αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε να μοιράσουμε επιπλέον σωσίβια σε άτομα που έχουν ήδη σωσίβια ενώ αφήνουμε άλλους ανθρώπους να πνιγούν χωρίς ούτε ένα σωσίβιο, αυτή είναι η πραγματικότητα», είπε.

Ωστόσο, πολλές χώρες προχωρούν ολοταχώς, αν και τα σχέδια διαφέρουν σημαντικά ανά χώρα. Οι ΗΠΑ, ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο, θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να κάνουν ένα τρίτο εμβόλιο οκτώ μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, εν τω μεταξύ, τα προσφέρουν σε ευάλωτα άτομα, τα οποία κινδυνεύουν επειδή είναι ανοσοκατεσταλμένα, ή έχουν πολλαπλές ιατρικές παθήσεις ή είναι ηλικιωμένοι. (Ο ΠΟΥ εξετάζει μόνο τρίτες δόσεις για άτομα που έχουν υποστεί ανοσοκαταστολή ως μέρος του επίσημου πρώτου γύρου εμβολιασμών.)