Ποιοι θα κάνουν την τρίτη δόση

Για τη διαρκώς αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας λόγω της εκθετικής διασποράς του κοροναϊού στην επικράτεια, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών να είναι ανεμβολίαστοι, και τη χορήγηση της τρίτης ενισχυτικής δόσης έναντι της Covid-19 ενημερώνουν αυτήν την ώρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Τα εμβολιασμένα άτομα έχουν κατά 65% λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου

Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης στοχεύει πρώτον στη θωράκιση των ατόμων που δεν μπόρεσαν να έχουν κατάλληλη ανοσοαπόκριση. Ο άλλος λόγος είναι να ενισχυθούν τα αντισώματα μετά τη μείωση τους με την πάροδό του χρόνου.

Μετά τη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών για τη χορήγηση μιας αναμνηστικής δόσης εμβολίου αποφασίστηκε η χορήγηση τρίτης αναμνηστικής δόσης εμβολίου σε ευπαθείς ομάδες.

Η τρίτη δόση θα είναι m – RNA εμβόλιο και θα χορηγείται σε όλους όσοι ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες. Θα χορηγείται μίνιμουμ μετά από τέσσερις εβδομάδες από τη δεύτερη δόση

Θα χορηγείται στις ομάδες ατόμων υψηλού κινδύνου

  • Που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, σε άτομα που βρίσκονται λίστα μεταμόσχευσης
  • Καρκινοπαθείς – Υπό χημοθεραπεία, ακτινοθεραπεία
  • Νεφροπαθείς
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή – αντιφλεγμονώδη ή αυτοάνοσα νοσήματα, με HIV λοίμωξη κ.α.