Αφγανιστάν – Το θρίλερ της εκκένωσης του αεροδρομίου συνεχίζεται – Διπλωματικός «πυρετός» μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν

Στο «κόκκινο» οι διπλωματικές διεργασίες μία εβδομάδα μετά την κυριαρχία των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, με βασικό θέμα την εκκένωση του Αφγανιστάν από τις ξένες αντιπροσωπείες αλλά και τους πολίτες της χώρας που προσπαθούν να φύγουν.

Την ίδια στιγμή στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, οι Αφγανοί δυσκολεύονται ακόμα να βρουν θέση σε κάποιο από τα αεροπλάνα που αναχωρούν από τη χώρα, ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει σε είκοσι.

Η προέλαση των Ταλιμπάν χωρίς να συναντήσουν ουσιαστική αντίσταση στην πρωτεύουσα της χώρας, μετά από 20 χρόνια από την εισβολή και στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, έχει τουλάχιστον ξαφνιάσει τη διεθνή κοινότητα με τις εικόνες χάους από το αεροδρόμιο της Καμπούλ να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Η πίεση προς τη διακυβέρνηση Μπάιντεν να παρατείνει πέραν της 31ης Αυγούστου τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο αεροδρόμιο, κλιμακώνεται.

  • Διαβάστε επίσης: Ταλιμπάν – Η Αλ Κάιντα δεν είναι παρούσα στο Αφγανιστάν – Συνομιλίες με ΗΠΑ

Ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται εντός του αεροδρομίου αναμένοντας να επιβιβαστούν σε πτήση είχε ανέλθει έως το πρωί της Κυριακής σε 18.500, ενώ έξω από τις πύλες αναμένουν περίπου άλλα 2.000 άτομα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNNi.

Οι συνθήκες έγιναν ακόμη χειρότερες σήμερα με τις πύλες να παραμένουν το μεγαλύτερο διάστημα κλειστές, ενώ υπάρχουν αναφορές και για περιστατικά οικογενειών που χωρίζονται και επιβιβάζονται σε πτήσεις προς διαφορετικές χώρες εν μέσω του γενικότερου χάους.

«Υπήρξαν περιπτώσεις που η μητέρα, ο πατέρας και τα παιδιά κατέληξαν σε διαφορετικές χώρες» ανέφεραν οι ίδιες πηγές στο αμερικανικό δίκτυο.

Εντός του αεροδρομίου, αρκετά στρατιωτικά αεροσκάφη βρίσκονταν σε αναμονή για να αναχωρήσουν, ενώ περιμετρικά η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή. Πτήσεις αναμένεται να απογειώνονται καθ’ όλη τη νύχτα στην προσπάθεια επίσπευσης της διαδικασίας εκκένωσης.

Χιλιάδες είναι, όμως, οι τρομοκρατημένες οικογένειες που προσπαθούν να διαφύγουν συρρέοντας στην περίμετρο του αεροδρομίου, χωρίς επί της ουσίας να έχουν ελπίδα να επιβιβαστούν σε μία από τις πτήσεις σωτηρίας.

Άνδρας που λέει ότι δούλευε για τους Αμερικανούς ψάχνει τον Σπένσερ, γνωστό του στρατιωτικό

Σύνοδος των G7 την Τρίτη