Αφγανιστάν – Χάος και απόγνωση στην Καμπούλ – Αιματηρά επεισόδια στις διαδηλώσεις για την Ημέρα Ανεξαρτησίας

Τα μάτια της υφηλίου είναι στραμμένα στο Αφγανιστάν, καθώς η κυριαρχία των Ταλιμπάν φαίνεται πως ξάφνιασε τις χώρες της Δύσης που περίμεναν η πρώην κυβέρνηση της χώρας να είναι σε θέση να έρθει σε διαπραγμάτευση με τους ισλαμιστές αντάρτες.

Η χωρίς εμπόδια κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν και η διαδικασία αποχώρησης των αμερικανικών και άλλων δυτικών δυνάμεων από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, χωρίς να επιτρέπεται σε Αφγανούς πολίτες να ταξιδέψουν έχει προκαλέσει χάος και απόγνωση με φωτογραφίες και βίντεο που αποτυπώνουν την απόγνωση να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν – Στο στόχαστρο όσοι εργάστηκαν για ΝΑΤΟ και ΗΠΑ- Στρατολογούν πληροφοριοδότες

Την ίδια στιγμή σήμερα, στην επέτειο της ανεξαρτησίας του Αφγανιστάν από τους Βρετανούς το 1919, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε μια σειρά περιοχές όπου μάλιστα υπήρξαν και νεκροί. Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών μέσων ενημέρωσης Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ στο πλήθος χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο ότι όλα τα θύματα προήλθαν από τις σφαίρες ή λόγω ποδοπατήματος.

Σκηνές απόγνωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Κυριακή, μετά τις φοβερές σκηνές με Αφγανούς να σκαρφαλώνουν στα αεροπλάνα που ετοιμάζονται να πετάξουν και να πέφτουν μετά νεκροί, σήμερα βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου δείχνει ένα μικρό κορίτσι τη στιγμή που παραδίδεται σε Βρετανούς και Αμερικανούς στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ πάνω από το τείχος που υπάρχει στο εσωτερικό του.

Ερωτηθείς για το βίντεο, ο υπουργός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας τόνισε ότι η Βρετανία δεν είναι σε θέση να απομακρύνει ασυνόδευτα παιδιά από το Αφγανιστάν και πρόσθεσε:

«Το παιδί μεταφέρθηκε επειδή έχει απομακρυνθεί και η οικογένειά του».

Ακόμα ένα βίντεο, που μετέδωσε και το Reuteurs κάνει τον γύρο του κόσμου.

Στα λίγα δευτερόλεπτα της διάρκειάς του, βλέπουμε τους παρευρισκόμενους να σηκώνουν ένα μικρό κοριτσάκι πάνω από τον ψηλό τοίχο και να το παραδίδουν στα χέρια ενός Αμερικανού στρατιώτη.

Η στιγμή αυτή, που αποτυπώθηκε από κάμερα κινητού και κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα προκαλώντας σοκ και συγκίνηση, καταφέρνει να συλλάβει την απελπισία που επικρατεί μεταξύ Αφγανών.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν το κοριτσάκι του βίντεο θα επανενωθεί στην άλλη πλευρά του τείχους με την οικογένειά του ή αν οι οικείοι του το παρέδωσαν στους στρατιώτες με την ελπίδα να το σώσουν από τους Ταλιμπάν, βρίσκοντάς της μια θέση σε κάποια πτήση προς το εξωτερικό.

Σε ξεχωριστό βίντεο, επίσης τραβηγμένο μέσα από το πλήθος των εκατοντάδων ανθρώπων που ελπίζουν να περάσουν εντός του αεροδρομίου, μια γυναίκα διακρίνεται να σκαρφαλώνει στον τοίχο.

Χιλιάδες άνθρωποι επιχειρούν να φτάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με την ελπίδα να καταφέρουν να επιβιβαστούν σε κάποια από τις πτήσεις επιβατικών και στρατιωτικών αεροπλάνων που φεύγουν για το εξωτερικό.

Το χάος γύρω από το αεροδρόμιο συνεχίζεται, με τους Ταλιμπάν που ελέγχουν όλους τους δρόμους που οδηγούν σε αυτό να μην αφήνουν ακόμα και πολίτες με όλα τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα να περάσουν.

Συνεχείς είναι οι αναφορές για προειδοποιητικά πυρά ενώ και ο αμερικανικός στρατός έριξε δακρυγόνα απωθώντας το συγκεντρωμένο πλήθος.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν αναφορές ότι και Αμερικανοί στρατιώτες είχαν ανοίξει πυρ.

Νωρίτερα εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε στο Reuteurs ότι δεν ευθύνονται αυτοί για το χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και αντιθέτως εργάζονται για να εξασφαλίσουν ασφαλή έξοδο από τη χώρα τόσο σε ξένους πολίτες όσο και σε Αφγανούς.

Ακόμα σημείωσε ότι όλοι οι θάνατοι έλαβαν χώρα μέσα στο αεροδρόμιο.