Φωτιές σε Φθιώτιδα και Μεσσηνία – Συναγερμός στην πυροσβεστική

Σε εξέλιξη βρίσκονται πύρινα μέτωπα σε Φθιώτιδα και Μεσσηνία με την Πυροσβεστική να έχει κινητοποιήσει επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Δύο φωτιές ξέσπασαν το απόγευμα της Δευτέρας, με χρονική απόσταση ανάμεσά τους λίγων λεπτών, σε δύο διαφορετικά σημεία στη Φθιώτιδα.

Λίγο μετά τις 16:00 πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στο χωριό Λευκάδα της Σπερχειάδας στη Δυτ. Φθιώτιδα και μάλιστα σε κοντινό σημείο από τον οικισμό.

Τόσο οι κάτοικοι της περιοχής, εθελοντές από τη Δυτική Φθιώτιδα, όσο και τα πυροσβεστικά που έφτασαν άμεσα από τη Λαμία και τη Μακρακώμη, μαζί με ρίψεις νερού από τα 2 αεροσκάφη Πετζετέλ (PZL) πού βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Λαμίας περιόρισαν την καταστροφική πορεία της φωτιάς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι θερμοκρασίες στην περιοχή είναι πάρα πολύ υψηλές γεγονός που εμποδίζει τα δύο αεροσκάφη τύπου PZL να βρίσκονται συνεχώς στον αέρα και να κάνουν ρίψεις νερού.

Δεύτερη φωτιά στη Στυλίδα

Δεκαπέντε λεπτά αργότερα, στις 16:15, καπνοί έκαναν την εμφάνισή τους ψηλά στο όρος Όρθρυ σε δασική έκταση κοντά στο χωριό Λογγίτσι της Στυλίδας. Πρόκειται για τη δεύτερη πυρκαγιά, αυτή τη φορά στην Ανατολική Φθιώτιδα, πάνω από την Στυλίδα.

Ήδη έχουν κάνει τις πρώτες ρίψεις νερού τα δύο αεροσκάφη τύπου PZL από το αεροδρόμιο της Λαμίας και κινούνται για την περιοχή ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και από τη Φθιώτιδα και άλλες περιοχές.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ενεργοποιήθηκαν και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας από την Λαμία και τη Στυλίδα με χωματουργικά μηχανήματα αλλά και βυτιοφόρα με νερό και κατευθύνονται στην περιοχή όπως επίσης κατευθύνονται πεζοπόρο τμήματα της πυροσβεστικής και εθελοντές.

Μάλιστα, αναμένονται στην περιοχή δύο ακόμη αεροσκάφη καναντέρ και ένα ελικόπτερο για να βοηθήσουν στην κατάσβεση.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, το μέτωπο είναι ιδιαίτερα μεγάλο και αναπτύσσεται συνεχώς. Οι άνεμοι είναι ισχυροί κι όπως σημειώνουν, «αν τη φωτιά δεν την προλάβουν τα εναέρια και τα επίγεια μέσα, το μέτωπο θα εξελιχθεί σε πολύ μεγάλο στην κορυφογραμμή πάνω από τη Στυλίδα».

Φωτιά στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται φωτιά που εκδηλώθηκε στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας το μεσημέρι της Δευτέρας.

Επί του παρόντος, σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά καίει σε δασική έκταση. Η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι μεγάλη τόσο σε επίγειο όσο και εναέριο επίπεδο.

Συγκεκριμένα, επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 12 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος. Από αέρος στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχει δοθεί εντολή προληπτικής απομάκρυνσης στους κατοίκους. Προς το παρόν δεν απειλούνται σπίτια.