Κοροναϊός: Το τέταρτο κύμα απειλεί τη ζωή 1 εκατ. ανεμβολίαστων – SOS εκπέμπουν οι ειδικοί και μιλούν για μέτρα

Με τα κρούσματα να αυξάνονται ραγδαία και την μετάλλαξη Δέλτα να περικυκλώνει όλο και περισσότερο την Ελλάδα γίνεται πλέον κατανοητό πως το 4ο κύμα του φονικού ιού βρίσκεται προ των πυλών της χώρας μας, αν δεν έχει ήδη ξεκινήσει την επέλασή του.

Με τις προβλέψεις των επιστημόνων να κάνουν λόγο ακόμα και για… 20.000 κρούσματα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, άπαντες τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο της χώρας μας καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν, ούτως ώστε να χτίσουμε το απαραίτητο τείχος προστασίας το συντομότερο δυνατόν και συνεπώς να προλάβουμε να «δαμάσουμε» το νέο κύμα του φονικού ιού, το οποίο έρχεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα κατά πάνω μας.

Τα όσα εφιαλτικά θα ακολουθήσουν, εκτός από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, εφόσον δεν περιορίσουμε την εξάπλωση της πανδημίας περιέγραψαν σήμερα η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού και ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. Όπως χαρακτηριστικά είπαν, ο αριθμός των ανεμβολίαστων στις ηλικίες άνω των 50 ετών είναι τόσο μεγάλος, ώστε εάν δεν ελεγχθεί άμεσα η νέα εξάπλωση της πανδημίας, θα είναι αδύνατο το σύστημα Υγείας να αντιμετωπίσει τον όγκο των σοβαρών περιστατικών που θα προκύψουν.

  • Διαβάστε επίσης: Με σημαίες, σταυρούς και καταγγελίες για… τσιπάκια βγήκαν στους δρόμους αντιεμβολιαστές σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη

«Το τέταρτο κύμα θα είναι χειρότερο από το δεύτερο και το τρίτο»

«Είμαστε δυστυχώς σε πολύ μεγάλη κρίση από πλευράς εξάπλωσης και ρυθμών, πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα, πρέπει να συνεχιστούν όλα τα σοβαρά μέτρα προστασίας που υπήρχαν, αυτά που αποδίδουν πολύ και δεν πληγώνουν την οικονομία και την ενότητα της χώρας, πρέπει να επικεντρωθούμε σε πράγματα που δεν κοστίζουν, όπως το να επανέλθει η μάσκα, να βελτιωθούν οι συνθήκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, να μην ανοίξουν κλειστοί χώροι σε εστίαση και ψυχαγωγία» είπε η κ. Λινού.

Για την πρόβλεψη Σύψα ότι μπορεί να φτάσουμε ακόμη και τα 20.000 κρούσματα ημερησίως αν δεν ελεγχθεί γρήγορα η εξάπλωση του κοροναϊού, η κ. Λινού είπε ότι «η δική μου εντύπωση από τα δεδομένα είναι ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων διπλασιάζονται ανά εβδομάδα. Πιθανώς και νωρίτερα, με τα δεδομένα που έδειξε ο κ. Τσιόδρας. Αυτό σημαίνει εκθετική αύξηση. Άρα αν σήμερα είναι 2.000 τα κρούσματα, σε μία εβδομάδα θα είναι 4.000, την επόμενη 8.000, την μεθεπόμενη 16.000. Αυτό, υπό τον όρο ότι δεν θα ληφθούν μέτρα, ότι δεν θα φοράμε μάσκες, ότι δεν θα τηρούμε αποστάσεις, ότι θα συνεχίσουμε να συνωστιζόμαστε σε μετρό και λεωφορεία, αλλά και στα μπαρ. Με δικούς μου υπολογισμούς, θα είναι λιγότεροι αυτοί που θα νοσήσουν, με ίδιο αριθμό στις ηλικίες ως 50 ετών και άνω των 50 ετών που θα νοσηλευτούν θα είναι πολύ λιγότεροι αυτοί που θα χρειαστούν νοσηλεία».

«Δεν συμφωνώ με αυτό το αισιόδοξο σενάριο» περί μείωσης του αριθμού όσων κινδυνεύει η ζωή τους, είπε από την πλευρά του ο κ. Καπραβέλος. «Εμείς στην εντατική ανησυχούμε πάρα πολύ, βλέπουμε ένα εκρηκτικό μείγμα, μεγάλη χαλάρωση μέτρων, υπερμεταδοτικότητα των μεταλλάξεων, μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων στους άνω των 50 ετών που τους υπολογίζουμε σε πάνω από 600.000-700.000 (και η κα Λινού είπε ότι είναι πάνω από 1.000.000, ίσως να είναι και 1.500.000). Με αυτά τα εκρηκτικά δεδομένα, το τέταρτο κύμα μπορεί να είναι σφοδρότατο, χειρότερο και από το δεύτερο και από το τρίτο κύμα».

Απειλείται η ζωή πάνω από 1 εκατ. ανεμβολίαστων άνω των 50

Σημειώνεται ότι με βάση τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα, που παραθέτει το ECDC, οι ανεμβολίαστοι είναι (με βάση την απογραφή του 2011) τουλάχιστον:

  • 175.000 πολίτες ηλικίας άνω των 80 ετών (έχει εμβολιαστεί περίπου 70% από τους 583.334 συνολικά)
  • 200.000 πολίτες ηλικίας 70-79 ετών (έχει εμβολιαστεί περίπου 80% από τους 1.017.242 συνολικά)
  • 285.000 πολίτες ηλικίας 60-69 ετών (έχει εμβολιαστεί περίπου 75% από τους 1.134.045 συνολικά)
  • 490.000 πολίτες ηλικίας 50-59 ετών (έχει εμβολιαστεί περίπου 65% από τους 1.391.854 συνολικά)
  • Δηλαδή συνολικά τουλάχιστον 1,15 εκατ. άτομα.